сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Зърнопроизводителите в протестна готовност

Последните три дни от месеца (29, 30 и 31 март) зърнопроизводителите ще проведат ефективни протестни действия на четири гранични пункта с Румъния – при Видин, Русе, Силистра и Кардам. Това решение взе в петък Управителният съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане – да не се удължава за България действието на регламента на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, съобщават от Асоциацията. Зърнопроизводителите алармират, че родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост.

Друг сериозен проблем е липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за купуване на български зърнени и маслодайни култури. Освен това не по-малко значим е фактът, че пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство.

Притеснение будят пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция.

Зърнопроизводителите са прави в исканията си и аз лично ще отида на някоя от точките на протеста, за да изразя това, което българското правителско иска от септември месец насам. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по повод обявените протести.

“Още септември месец българската държава, с позиция на министерството на земеделието и на правителството поиска допълнителни мерки – отваряне на кризисния резерв, защото този край на Европа страда много повече от войната чисто търговски, отколкото западните държави”, обясни Гечев в ефира на bTV.

Той припочни, че е поискано от Европа тези коридори да са наистина такива, а не зърното да остава у нас и в другите засегнати държави.

Виктор Павлов