понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Зърното поевтиня на международните пазари на фона на очаквания за подновяване на сделката за зърнените коридори

На фона на надежди за продължаване на зърнената  сделка, търговията Океана вчера приключи с поевтиняване на фючърсите на пшеницата и царевицата, информира „Зерно Онлайн“. В хода на търговията в Чикаго, контрактите на пшеницата поевтиняха до 240,21 долара за тон, тези търгувани в Канзас до 299,55 долара за тон и в Минеаполис до 322, 70 долара за тон.

Спадът дойде след повишение до двуседмичен максимум при излизане на новината, че Русия прекратява участието си в сделката по зърнените коридори. Според анализаторите все още има надежда за възобновяване на сделката за коридорите в Черно море. И докато от украинска страна заявиха, че сделката може да действа и без Русия, от Москва не изключиха възможността за възобновяване на съглашението за коридорите в Черно море, ако оттам видят конкретни резултати по своите искания.
На другия полюс остана търговията в Европа, като френската пшеница поскъпна вчера до 232,24 евро за тон. Контрактите на царевицата също се повишиха, продавайки се на 228,50 долара за тон.

Междувременно редица застрахователни компании започнаха да преразглеждат политиката си в Черноморския регион след излизане на информацията за прекратяване срока на действие на зърнените коридори. „Заради затваряне на коридорите голяма част от корабособствениците спират съдовете си от навлизане в украински пристанища“, заяви Винтер Кристиянсен, директор на датската компания NORDE. На фона на кризата не е изключено някои застрахователи да се опитат да извлекат печалби, повишавайки застрахователните си ставки. Един от най-големите застрахователи Lloyd’s of London обяви, че регионът на Черно море е включен в с списъка с високорискови региони.