вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защита

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ПРОПУСКАМЕ ПРОЛЕТНОТО ТРЕТИРАНЕ НА ПШЕНИЦА С АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС?

Амалгеролс Есенс

Кореновата система има много важна роля в развитието на младите растения. Известен факт е, че наличието на силна такава позволява на младо поникналата пшеница да усвоява най-балансирано и в най-висока степен водата и хранителните вещества от почвата. Наличието на по-добре развита коренова система спомага за по-доброто преодоляване на стресовите условия, на които са подложени растенията.

Есента на 2020-та година, в някои части на страната, беше благоприятна за есенни третирания на пшеницата. Такъв е и случая при земеделски производител от региона на град Видин. Той е направил есенно третиране на пшеницата си с биостимуланта Амалгерол Есенс. Приложената доза е 200 мл/дка в комбинация с инсектицид. В съседство на неговото поле има засята пшеница в същият ден. При направеното сравнение между двата посева, в средата на февруари 2021г., ясно се вижда предимството на пшеницата, подхранена с Амалгерол Есенс. Растенията, които са третирани имат ясно изразена и добре оформена коренова система с формирани два пъти повече братя. Амалгерол Есенс е помогнал на растенията да презимуват по-добре и да се справят с капризите на времето.

Голяма част от българските фермери, които се стремят към високи добиви на пшеница (над 700-800 кг. от декар) и към по-високо съдържание на глутен при хлебните сортове, имат създадена традиция за есенно третиране с Амалгерол Есенс.

За тази част от фермерите, които поради една или друга причина не са успели да го направят през есента, е задължително да помислят за такова през пролетта. Причините, които водят до невъзможност да се проведе есенно третиране най-често са късно поникване на пшеницата през есента или есенни дъждове. През пролетния период, след традиционното подхранване на пшеницата с азотсъдържащи торове, е необходимо третирането с хербицид да се комбинира с Амалгерол Есенс. Това е оптималния вариант, който ще позволи на растенията да усвоят по-голям процент от азота и ще доведе до развитието на по-мощна коренова система, която ще позволи оптимално асимилиране на хранителните вещества.

Приложението на биостимулатори и азот фиксиращи бактерии позволява намаляване на минералното торене без това да намали добива и качеството на продукцията, като в същото време поддържа нивото на нитратите под ограниченията, наложени от регламентите на ЕС в контекста на „Зелената сделка”. Тяхното приложение щади околната среда  и спомага за по-добро усвояване на хранителните вещества от корените в почвата. Амалгерол Есенс и Нутрибио N една отлична комбинация и симбиоза между два продукта, която има възможността за фиксиране на атмосферния азот. Спазването на фазите на приложение е наложително за тяхната ефективност.

В зависимост от климатичните условия в различните региони на страната азотното торене при пшеницата се осъществява в 2 или в 3 срока.

Най-убедително доказателство за ефикасността от приложението на продукта са отзивите на фермерите, които се довериха на Амалгерол Есенс.

Денис Бистъров – Земеделски производител – гр. Видин

През пролетта на 2021г. използвахме Амалгерол Есенс при пшеница. Приложихме го във фазата на братене в комбинация с хербицид. Ефекта на продукта се появи почти мигновено, на 2-3 ден след третирането забелязахме драстична промяна в състоянието на културата. Средния добив от декар се повиши с около 60 кг. Тази есен го приложихме отново във фаза 3-ти лист на културата за стимулиране на братенето и по-добро презимуване на пшеницата. Препоръчвам Амалгерол Есенс на всички колеги, защото съм убеден в неговия резултат! Амалгерол Есенс се справя много добре при стресови ситуации: студ, слана и хербициден стрес!

Правили сме опити с много продукти и можем да твърдим, че биостимуланта Амалгерол Есенс превъзхожда всички останали. Посевите ни от пшеница бяха подгоряли всичките, като след третирането им с продукта имаше пълно възстановяване. Много бърз и видим ефект. Средния добив се покачи с 40 кг/дка спрямо другите продукти, които използвахме.  Не само ще продължа, но и ще увелича третираната площ  с Амалгерол Есенс!

 

Екипът на Институт по Растителни и Генетични Ресурси – Садово и МеДи Плюс Р ООД препоръчва на българските фермери да инвестират в пролетното третиране на пшеницата с Амалгерол Есенс и Нутрибио N, което ще им осигури по-силни и здрави растения.

Запомнете начина на приложение при пшеница:

През м. Март:  Хербицид + Амалгерол Есенс 200 мл/дка + Нутрибио N 5 г/дка

През м. Април:  Фунгицид + Амалгерол Есенс 200 мл/дка

Това в никакъв случай няма да бъде разход, а сигурна инвестиция за по-висок и качествен добив!

Комбинацията от двата продукта ще ви спести около 30 кг/дка Амониев Нитрат.

Допълнителна информация и интересни материали и съвети за употребата на Амалгерол Есенс и Нутрибио N можете да откриете на следните линкове:

https://youtu.be/NdnCZ5E2l0s?t=372

https://www.mediplusr.com/webinar/