вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Засилиха мерките срещу птичи грип в Пазардишко и Врачанско

Засилиха мерките срещу птичи грип в Пазардишко и Врачанско.
Заместник областният управител на Пазарджик Йордан Кожухаров председателства извънредното заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха обсъдени отново мерките за превенция срещу птичия грип на територията на област Пазарджик и определянето на места за загробване на умрели или евтанизирани птици. В заседанието участваха представители на ОДБХ, РИОСВ, РДГ, Басейнова дирекция и общините Пазарджик и Пещера.
От ОДБХ Пазарджик съобщиха, че от началото на 2021 г., в България са установени вече четири огнища на птичи грип в промишлени птицеферми в гр. Славяново, община Плевен. Има огнища на разпространение на болестта във Франция, Украйна, Румъния, Австрия, Испания, Ирландия, Чешката република, Швеция. В Германия са установени над 90 огнища при диви птици и над 30 при домашни.
Индустриалните обекти за птици в област Пазарджик се намират на територията само на две общини – Пазарджик и Пещера. В община Пазарджик има 7 обекта, а в община Пещера 5 обекта. В тях се отглеждат птици, кокошки носачки, патици, бройлери. Със заповеди на кметовете на двете общини са определени терени за загробване на умрели и евтаназирани птици при евентуално разрастване на заразата. На заседание на Областната епизоотична комисия в края на 2020 г., бяха обсъдени и приети мерки за предотвратяване възникването на заболяването в промишлените птицеферми и птиците отглеждани в личното стопанство от хората. Проведоха се и заседания на всички Общински епизотични комисии. В област Пазарджик е създадена организация между всички институции за откриване, контрол и недопускане разпространението на болестта.
Към момента на територията на областта няма случаи на инфлуенца по птиците, но въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава висока. Необходимо е да бъде отбелязано, че този щам на заразата не е опасен за хората. От Областната дирекция по безопасност на храните припомнят още, че не трябва да има контакт между домашните и дивите птици. От особено значение е и фуражите да се съхраняват на закрито.

С решение на Областната епизоотична комисия в област Враца бяха засилиха превантивните мерки срещу инфлуенца А по птиците. Това се наложи след като бяха установени огнища в два обекта за отглеждане на пекински патици в град Славяново, което е в съседната област Плевен.

Въпреки това заради очакваното влошаване на метеорологичните условия и по-активен прелет на диви птици, които са предпоставки за разпространение на болестта Областната епизоотична комисия реши да бъде повишено вниманието.

Въведени са забрани за отглеждането на домашни птици от всички видове на открито и отглеждане на домашни водоплаващи заедно с други домашни птици. Забранено е също провеждането на изложби и пазари за птици. При откриване на повишена смъртност при диви птици, членовете на ловните дружинки и служителите на регионални дирекции по горите следва да информират ОДБХ. При данни за повишена смъртност при домашни птици в личните стопанства, следва да се информират незабавно ветеринарните служби. Изпълнителна агенция „Автомобилна инспекция“ засилва контрола на транспортните средства, превозващи птици, като служителите изискват ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.

Виктор Павлов