четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Засушаването продължава да оказва негативно въздействие на развитието на късните пролетни култури

Очакваните незначителни валежи едва ли ще подобрят ситуацията

Във връзка с изготвяне на споразумения за ползване на земеделска земя за стопанската 2012 – 2013 година всеки собственик трябва да подава декларация по образец в Общинска служба по земеделие по местонахождение на имотаВъв връзка с изготвяне на споразумения за ползване на земеделска земя за стопанската 2012 – 2013 година всеки собственик трябва да подава декларация по образец в Общинска служба по земеделие по местонахождение на имота

Липсата на достатъчно запаси от влага в почвата продължава да оказва негативно въздействие върху развитието на късните пролетни култури у нас, считат анализаторите на UkrAgroConsult. Високите температури от порядъка на 38-39 градуса в края на юли и задълбочаващото се според тях засушаване са допринесли за изсъхване на листата на царевицата в източните региони на страната.

За периода от 5 до 9 август се прогнозира спад в температурите и промяна на времето, като температурите ще останат близки до нормите, а дефицитът от влага в почвата ще продължи, тъй като очакваните незначителни валежи едва ли биха подобрили ситуацията.

На юг и изток засушаването ще продължи да оказва негативно влияние върху развитието на царевицата. Подобряване на състоянието на късните сортове царевица се прогнозира за западната част на страната, където се очакват валежи през втората десетдневка на месеца. В информацията се отбелязва още, че анализаторите на UkrAgroConsult намаляват своите прогнози за производството на зърнени култури у нас заради повсеместното засушаване в страната.