понеделник, октомври 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Засушаването в някои региони в Русия поставя под въпрос реколтата от царевица и слънчоглед

Анализаторите продължават да дават по-ниски оценки за новата реколта от пшеница

царевица и слънчоглед в страната, информира „Зерно Онлайн цитирайки експерти на “СовЭкон”. „Времето е доста горещо и сухо и ако до преди време се смяташе, че има достатъчно запас от влага в почвата, сега се оказва, че тя бързо се изчерпва, което може да повлияе върху реколтата от слънчоглед и царевица“, се казва в мониторинговия доклад на експертите.

Заради неблагоприятните условия в страната от “СовЭкон” намалиха прогнозната си оценка за реколтата от пшеница с 2,3 млн. тона до 82,3 млн. тона. Експертите на Института за конюктурата на аграрните пазари (ИКАР) също намалиха своята прогноза за реколтата от руска пшеница от 83,5 на 81,5 млн. тона. Причината е изчерпването на запасите от влага в почвата в южните те райони, където „пшеницата буквално губи тежест и се изпарява“. Официалната прогноза на руското министерство на земеделието за тазгодишната реколта от пшеница е за 80,7 млн. тона.

От “СовЭкон” информират, че на фона на намаляващи прогнози за новата зърнена реколта се наблюдава поскъпване на пшеницата на международните пазари. Така например в сряда пазарите са затворили при 240 долара за тон пшеница при 226 долара за тон в началото на седмицата.