понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на водата за напояване

Екоминистерството напомня на кметовете да водят постоянно наблюдение на язовиритеЕкоминистерството напомня на кметовете да водят постоянно наблюдение на язовирите

Земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на водата за напояване

В понеделник (24 юни) каналите на „Напоителни системи“ ще пресъхнат поради изчерпване на водния лимит за месец юни, отпуснат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Георги Стоянов, БФС

„Същите проблеми се очертават и в други райони на страната и земеделски производители започват да ни подават сигнали“, заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз. Според него МОСВ трябва да увеличи водните лимити. БФС ще поиска спешни срещи с министерствата на околната среда и водите и на земеделието за решаването на проблемите с напояването. Като член на голямата европейска земеделска организация „КОПА-КОДЖЕКА“, БФС ще повдигне въпроса и в Брюксел.

Кризата в Шуменско е заложена още в началото на юни, когато МОСВ е одобрило едва 1,5 млн. куб. м вода за поливни нужди от язовир „Тича“, при подадена заявка за 2,853 млн. куб. м. От „Напоителни системи“ – Шумен веднага са поискали корекция на количествата, но от МОСВ са отказали. Язовирът в момента е пълен на 54,5% и има достатъчно вода за всички нужди. При предишни години са осигурявани поливки за земеделците и при нива на язовира под 30%, обясни Георги Стоянов.

Фермерите са категорични, че ако МОСВ въпреки всичко не разреши ползването на исканите водни количества, то те ще се организират протест и няма да позволят физически крановете на „Напоителни системи“ да бъдат затворени в понеделник.

По думите на Стоянов зеленчукопроизводителите и стопаните на малинови насаждения в Преславско не могат да останат без вода една седмица при тези жеги, защото ще загубят цялата си реколта. „Това ще доведе до фалити на производителите и някой трябва да ги компенсира“, коментира Стоянов. В Пловдивско оризопроизводителите също имат сериозни проблеми с напояването.

Български фермерски съюз (БФС) отдавна настоява над 3000 малки язовира в страната да бъдат включени в системата за напояване на земеделските производители. Става въпрос за бивши „текезесарски“ водоема, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура, каза Георги Стоянов. Според него язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията. Има различни изследвания, едни от тях казват, че температурите в нашата част на Европа ще се повишат средно с 4,5 градуса по Целзий лятно време до 2100 година. Други, че подземните води потъват с по един метър всяка година.

Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони на страната изцяло липсва напояване, коментира Стоянов. Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на някой местен човек с много власт. Призоваваме да се пристъпи спешно към комплексна оценка и инвентаризация на тези ценни активи. Ние можем да дадем и съвети, как това да бъде направено бързо и ефективно, защото вече имаме информация от самите земеделски производители. Тези язовири ще са нужни и могат да дадат гръбнак на микронапояването в няколко хиляди села и цели райони, подчерта Георги Стоянов.