понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защита

Земеделските производители в България имат ново оръжие за борба с болести при житни

Фунгицид на Corteva Agrisicience™   –  УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active

 

УНИВОК®, е нов фунгицид, който предлага изключителено предпазно, стопиращо и лечебено  действие срещу всички икономически важни болести при житни култури.

УНИВОК® предоставя нова патентована iQ-4 технология за по-добро прилепване и проникване в растителните части на културата и по-продължителната защита от патогените.

 

С какво УНИВОК® е по-различен от сега използваните на пазара фунгициди при житни ?

На първо място това е съдържащия се в него Inatreq™Inatreq™ active е ново активно вещество, от нова химична група и нов начин на действие срещу широк спектър от болести, като най-същественото му предимство, е че нов еталон срещу видовете септория и средство за борбата с резистентността към този патоген. Другото активно вещество протиоконазол в  УНИВОК®, от своя страна е един от най-новите триазоли, със системно, изкореняващо и предпразно действие  насочен за борба срещу болестите при житни , в т.ч. видове ръжди и фузариум.  Тези качества на активните вещества в УНИВОК® се допълват зваимно в т.нар. синергичен ефект който  дава на земеделските производители нов инструмент за борба с всички болести при житните култури, като при това той не показва кръстосана резистентност към съществуващите продукти за растителна защита.

 

УНИВОК® контролира най-важните болести при Пшеница, Ръж и Тритикале за Т1, Т2 и Т3.

Веселин Петков, който е мениджър продажби България в Corteva Agriscience заяви, че „Основното преимущество на УНИВОК® е контрола на икономически важните болести при житни култури във фазата, когато инфекциозният фон е силен и конкурентни продукти не могат да се справят.“

Иван Дражев, маркетинг мениджър Балкани  в Corteva Agriscience, добави:

УНИВОК® осигурява отлична продължителност на защита, която е комбинирана с физиологичен ефект, който се изразява в стимулиране на фонтосинтезата, стимулира коренообразуването, като на база на всичко това спомага културата да даде максималния си добивен потенциал и високи качествени показатели на зърното. Мненията на фермери ползвали УНИВОК® през 2022 е че фунгицида показва  отличен контрол на Брашнеста мана, Жълто-кафяви петна,Фузариум, Базично гниене, Кафява ръжда, Жълта ръжда, Снежна плесен,Ранен листен пригор и Септория.