неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделци и ловци настояват за мораториум върху прекатегоризирането на земеделските земи за изграждане на фотоволтаици

Земеделци и ловно-рибарските дружества от област Пазарджик настояват правителството да наложи мораториум върху прекатегоризирането на земеделските земи, върху които се изграждат фотоволтаични централи, до регулирането на процеса.
Според тях в момента се извършва престъпно завземане на гори и плодородни земи, като предприемачите умело се възползват от законовите пропуски. Само за последните години незаконно са заличени над 3 хиляди километра селскостопански пътища.
Незаконното прекатегоризиране на земеделските земи се превръща в добре организирана престъпна схема, в която участват и държавни служители, твърдят от ловно-рибарските дружества.
Голяма част от плодородните земеделски земи също се придобива от фотоволтаичните фирми незаконно. Най-драстични са нарушенията в пазарджишките села Априлци и Сбор, където десетки собственици на имоти са загубили собствеността си, без дори да са разбрали за това. Един от потърпевшите е Момчил Момчилов. Според него това става с констативни актове и свидетелски показания на поставени лица, като основният фотоволтаичен играч в района е фирмата на Гинка Върбакова.
След като нивите сменят собственика си – законно или не, следва и промяната на категорията на земята, обясни Евгени Абаджиев – председател на ловно-рибарското дружество “Сокол 1893”.
Искането да се спре безконтролното поставяне на фотоволтаични панели чрез мораториум до въвеждането на строга регулация, която да следи върху какви земи се изграждат зелените централи, се подкрепя и от Националния ловно-рибарски съюз, съобщи председателят Васил Василев.
Васил Василев и Евгени Абаджиев са категорични, че в ловно-рибарските организации в страната назрява голямо напрежение.

Виктор Павлов