четвъртък, юни 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Земеделци от Ветрен дол блокират пътя за Велинград заради сух канал

Потърпевши от липсата на вода в канала са поне 30 земеделски стопани, отглеждащи късни есенни зеленчуци като зеле, карфиол, броколи

Жители на септемврийското село Ветрен дол, стопанисващи стотици декари земеделска земя в района скочиха срещу ръководството на „Напоителни системи” – Пазарджик.

Същите са недоволни, че от 20 дни нямат достъп до поливна вода за земеделски нужди и заплашват да затворят пътя Велинград, ако проблемът им не се разреши.

По думите на кметът на селото Димитър Христосков преди 20 дни от „Напоителни системи” спрели водата  в поливния канал, уж за профилактика, но и до ден днешен той е сух,пише  ‘Марица”

Потърпевши от липсата на вода в канала са поне 30 земеделски стопани, отглеждащи късни есенни зеленчуци като зеле, карфиол, броколи, които щели да погинат без изкуствено напояване.

Имало и други стопани, които в момента трябва да вадят от земята млади овошки за посадъчен материал, а без вода това било на практика невъзможно.

Местният водар пък не давал да се пипат табаните.

Днес трима от недоволните са информирали с нарочно писмо ръководството на община Септември, че в петък, 23-ти октомври от 10 до 12 часа през старото ТКЗС във Ветрен дол ще се състои мирен протест на земеделците от селото.

Същите обвиняват управителното тяло на „Напоителни системи” – Пазарджик в липса на диалог и желание за решаване на възникналите проблеми. Недоволните потвърдиха пред наш репортер, че ако след утрешната демонстрация няма положителен ответ от принципала на напоителния канал, ще преминат към по-радикални действия като затваряне на пътя за Велинград.

От „Напоителни системи” – Пазарджик посрещнаха хладнокръвно новината за планираната утре демонстрация.

Управителят на „Напоителни системи” ЕАД, Клон Тополница Сашка Целева коментира пред „Марица”, че исканията на хората от Ветрен дол са напълно неоснователни.

„В „Напоителни системи” няма постъпило заявление, че някои желае да ползва вода в момента. Сезонът приключи на 30-ти септември. Всички ангажименти по сключени договори за изпълнение от наша страна са спазени и ако някои иска да ползва вода за напояване извън сезон е трябвало да го направи по съответния надлежен ред.”, заяви Целева.

Тя изрази учудването си относно претенциите на ветрендолци.

Сашка Целева има обяснение защо се е стигнало до настоящата ситуация.

„Каналът минава през село Ветрен дол и отива към Ляхово. Има обаче един ВЕЦ, които традиционно до миналата година е ползвал с разрешително за нуждите си по това време вода и явно земеделците са се възползвали. Сега обаче ВЕЦ-ът не е поискал вода от „Напоителни системи” извън сезона и това е истинската причина за сухия канал.

Сашка Целева все пак остави вратичка за евентуално решаване на казуса.

„Когато при нас постъпи заявление за напояване инженерът ще каже дали ще можем на практика да го удовлетворим”, завърши коментарът си шефката на „Напоителни системи” ЕАД, Клон Тополница.

 

 

 

Виктор Павлов