неделя, ноември 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Земеделци скочиха срещу ниските изкупни цени на доматите

Те са категорични, че държавата прави всичко възможно да няма българско производство

3.11ХилядиЧетения

Зеленчукопроизводители от района на Сандански и Петрич протестират срещу ниските изкупни цени на оранжерийните домати, съобщава БНТ.

Те посочват, че спрямо 2018 г. цената на зеленчука е паднала с близо 80 стотинки, като само през последните няколко дни доматите са поевтинели с около един лев. Причината според родните производители е вносът на зеленчуци от Гърция и Македония.

По техни думи заради ниските цени, на които са принудени да продават продукцията си, едва успяват да покрият разходите си. Въпреки че на най-голямата борса в Петричко българските домати се предлагат за 1,20 лв., по магазините в района достигат до 3 лв.

Те са категорични, че държавата прави всичко възможно да няма българско производство. Производителите разкриват и че продаваната за родна стока по сергиите в Благоевград и София всъщност е вносна.

Причината за по-голямото търсене на гръцки и македонски домати е цената – на борсата те се предлагат за 80 стотинки. По тази причина броят на оранжериите в района на Сандански и Петрич намалява с всяка година и много земеделци фалират.

Заради тежката ситуация, в която са поставени, родните зеленчукопроизводители искат по-строг контрол на вносните продукти, спешна среща със земеделския министър и изравняване на субсидиите с останалите европейски страни.

Виктор Павлов