неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделците от западна България ще блокират гранични пунктове и центъра на София

Венцислав Митков

Земеделските стопани от Сдружение „Обединени земеделски производители“ обявавят гражданско неподчинение и готовност за ефективни протести, които се очаква да затворят границите със Сърбия, Република Северна Македония и Гърция и да се организират мащабни протести в София.

Поводът е свързан с това, че фермерите не знаят дали ще бъде изплатена обещаната преди месеци помощ, заради войната в Украйна.

 

Екипът на NivaBG.com потърси Венцислав Митков, председател на Обединени земеделски производители, за мнение:

Г-н Митков, какво се случва с помощта за земеделските производители, заради войната в Украйна?

Още през декември месец 2023 г., когато се гласува бюджета на България за 2024 година, нужните за изплащане на помощта за войната в Украйна 500 млн. лева отпаднаха.

След това се водеха и преговори в Министерски съвет между инициативния комитет (виж тук)правителството, на първите преговори присъства и тогавашния Министър на финансите, Асен Василев, който още тогава каза, че няма как при гласуван бюджет и да се прехвърлят към ДФ Земеделие, средствата.

На последващите преговри с акад. Денков и Кирил Вътев се обеща половината от помощта (250 млн. лева) да бъде изплатена до 22 април 2024.  Няколко дни след това се подписа меморандум, в който беше определно половината помощ да се изплати до 22 април, а другата половина до края на септември 2024 г. 

Преди минути Десислава Танева разкритикува в профила си във фейсбук подписалите меморандум. 

 

Точно поради тази причина ние от Обединени земеделски производители и Национална асоциация на картофопроизводителите не присъствахме на пресконференцията и не подписахме този меморандум.

Непосредствено след това вхидрахме в МЗХ отделни искания, като към нас се присъединиха още 3 организации. В нашата декларация казахме, че подкрепяме за исканията за украинската помощ заедно със определените основни искания, които иначе биха довели до фалит земеделските стопани от планинските и полупланиските райони

Още тогава казахме на членовете си, че ще бъдем излъгани за помощта за Украйна. 

Настояваме за среща с Президента, Премиера, Минисътра на земеделието и директора на ДФЗ, ако помощта не бъде изплатена до 22 април. 

1 коментар

  • E как така ще блокират!? Тази земя е на народа а не на някакви си Аграри който всячески претендират за надмощие над правителството. Кога ще се вразумят и да разберат че са едни обикновенни работници в тази държава и своеволията не са безнаказани!?

Вашият коментар