петък, април 26, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Жътвата на ориза тръгна с 631 кг от декар

Очаква се изкупната цена да е 550 лв. за тон

Спад в производството  на ориз очакват експертиСпад в производството на ориз очакват експерти
4.69ХилядиЧетения
NivaBG.com

В Пазарджишко и  Пловдивско започна жътвата на ориза. Фермерите са с добри очаквания за реколта.  Тази година само около Пловдив са засети 63 200 декара с ориз, което е с 3700 декара повече в сравнение с предходната година. До момента са ожънати 6858 декара при среден добив 631 кг от декар.

Изкупна цена за оризовата арпа от реколта 2018 все още не е обявена. По данни на Националния статистически институт, през първото тримесечие на тази година цената на неолющения ориз от предната реколта е била 513.48 лв. за тон, а през второто 506.40 лв.  Фермерите не очакват към края на жътвената кампанията тя да мине 550 лв. за тон за средно зърнест ориз. Причината е, че основният ни пазар за ориз е в Турция, а заради срива на лирата цената може още да падне.

Кризата е световна и не засяга само нашите производители, които през последните две-три години търпят загуби, поясняват от бранша. Ниската цена на оризовата арпа (45-50 стотинки за кг) и безконтролният внос, който залива пазара, съсипват родните производители. Браншовата организация също се оказва безсилна, за да защити интересите им през последните години, оплакват се оризари от Съединение.

Оризът да бъде изваден от списъка на културите с общо предназначение и да бъде разглеждан като чувствителна култура. Преди няколко месеца това искане отправиха към министъра на земеделието Румен Порожанов от Българска оризова асоциация. Мотивът на фермерите е, че годишните разходните норми за производство на ориз са между 3 и 4 пъти по-високи от тези за производството на пшеница, царевица, слънчоглед, както и на всяка друга масова култура. Ако получи статут на чувствителна култура, стопаните ще ползват по-облекчени режими при субсидирането.

NivaBG.com
Виктор Павлов