събота, януари 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Жегите и пожарите в Европа предизвикаха скок в цените на плодовете и зеленчуците

Жегите и пожарите в Европа предизвикаха скок в цените на плодовете и зеленчуците

2.66ХилядиЧетения

Горещата вълна и пожарите в Европа доведоха до силно поскъпване на плодовете и зеленчуците в супермаркетите на редица страни, съобщава руската обществена телевизия. В много супермаркети на Великобритания, Белгия, Германия  и скандинавските страни плодовете и зеленчуците са поскъпнали с 25%.

Продължителната гореща вълна доведе до избухване на пожар в национален парк в Испания, като в борбата с огнената стихия е била включена и авиацията. Според съобщения на местните медии жегите нанасят сериозни щети на реколтата, което оказва влияние върху цените на селскостопанската продукция. На новините реагираха и борсите, като цените на зърното в Чикаго достигнаха тригодишен максимум. В Париж пък през миналата седмица котировките на пшеницата със срок на доставка през декември преминаха границата от 210 евро за тон.

Медиите в Германия съобщават, че настоящото лято е най-горещото за цялата история на метеорологичните наблюдения в страната, като е довело до силно намаление на водите в големите реки като Елба и Рейн, вследствие на което по тях е преустановено корабоплаването, а рибата масово измира. Някои по-малки реки вече са пресъхнали . Така например малка река, любимо място за риболов на жителите на Дрезден и Берлин вече изглежда като пясъченпът. Щом спаднала водата мнозина тръгнали да събират показалата се риба, но тя се оказала негодна за храна.