четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Животновъдът Али Конгьов получи 15 000 лв. за възстановяването на щетите от пожара.

Общински съвет – Септември гласува отпускането целева помощ за изгорелия овчарник във Ветрен дол


Пострадалият животновъд от селото му – Али Конгьов  ще бъде подпомогнат с 15 000 лв. за възстановяването на щетите от пожара. Това беше гласувано на редовната си сесия на местния общински съвет, съобщават от Община Септември.
Припомняме, че късно вечерта на 10-ти февруари в с. Ветрен дол пламна сеновала към овчарника на Али Конгьов. Освен сградния му фонд, пожарът изпепели тонове царевица, фураж и бали сено за близо 1000 животни. Димитър Христосков, кмет на селото поде кампания чрез медиите и социалните мрежи за подпомагане на пострадалия животновъд.
Новината за трагедията на Али Конгьов обиколи повечето местни и национални медии в резултат, на което хора от цяла България се притекоха на помощ.
На редовната сесия на Общински съвет – Септември повечето съветници бяха единодушни, че стопанина от Ветрен дол заслужава да бъде подпомогнат заради отрасъла овцевъдство, който е истинско богатство за нашия регион.
“Много малко са вече местата, където продължават да се гледат овце в такъв голям обем. Овцевъдството е изключително трудоемко. Тук механизирано отглеждане, както е при едрия рогат добитък е почти невъзможно. Всичко е на ръка. За хора като Али Конгьов няма ден, няма нощ, няма делник, няма празник. Тези животни като започнат да се агнят, какъвто е сезона в момента, трябва да си денонощно покрай тях. След това всички овце се доят на ръка ежедневно по два пъти. Като спре млякото, започва стригането. Изобщо целият живот на човека преминава в обора. Няма време за друго. За това и вече рядко се гледат този вид животни. А ние в това наше септемврийско село да имаме такова голямо стадо и при бедата, която бе сполетян стопанинът му, да не му помогнем ще е безотговорно”, коментираха съветниците по време на дебатите при докладването на точката. В крайна сметка с голямо мнозинство тя бе приета.
Виктор Павлов