неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Животновъди настояват за de minimis на животновъдна единица

Животновъдите настояват помощта да бъде между 80 и 100 лв

1.55ХилядиЧетения

Вчера в Хасково се проведе среща на представители на няколко животновъдни организации. Животновъдите от  поискаха помощ  de minimis на животновъдна единица за всички подсектори. Те настояват и за спешно свикване на консултативния Съвет по животновъдство.
Ситуцията в отрасъла е много тежка, определи председателят на Асоциацията на българските биволовъди Мария Степанчева. До това са довели тежките за сектора метереологични условия тази зима и пролет с невъзможност все още да бъде направен първи откос люцерна. Тя обяви също така, че е започнал спад при цените на млякото и има съмнения за картелно споразумение. В същото време се отчита нарастване на всички цени на фуражи, горива и електроенергия.

Животновъдите настояват помощта de minimis да бъде между 80 и 100 лв, като разпределието е на животинска единица. „Таванът за тази помощ в цяла Европа вече е 25 хил. евро, а не 15 хиляди“, припомни Бойко Синапов, председател на Национална асоциация „Обединени български животновъди“. Според него сегашният бюджет за „де минимис“ от 27 милиона лева е крайно недостатъчен и трябва да бъде преразгледан.

Другият проблем, които обсъдиха животновъдите е, че в някой места има до 100% нереализиране на продукцията. Половината от агнетата за Великден си останаха по фермите и цената за съжаление не върви нагоре, а в някой мандри не могат да реализират продажбите на мляко, каза още Синапов.

Виктор Павлов