четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Животновъди настояват за спешен план за кризата в млечните ферми

Цената и на фуражите поскъпна драстично

Животновъди искат спешен план за кризата в млечните ферми. Пред синор.бг  Михаил Михайлов, председател на Националния съюз на говедовъдите, заяви, че  кризата в  бранша предизвикана от драстичното поскъпване на фуражите и електроенергията.

По повод на гласуваната от правителството актуализация на бюджета, след която за животновъдните ферми с едър и дребен рогат добитък беше планирано да отидат 42 млн. лева, Михайлов заяви, че още няма яснота за разпределението на средствата. Той не изключва сумата да бъде коригирана и очаква помощта за фермите да се получи най-рано през ноември.

Междувременно млечните стопанства са в тежко състояние заради цените на енергоносителите и фермерите разпродават крави, овце и дори земеделска земя в Добруджа, за да покрият разходите за ток и заплати, каза Михайлов.

Ако една ферма е плащала доскоро 400-500 лв. за електроенергия, сега плаща 1000 лв. В същото време доячите средно получават по 1000 лв., но вече искат по 1500 лв.

Михаил Михайлов даде пример с ферма в Новозагорско, където кравите дават средно по 33 литра на ден. От продажбата им с 19 литра се заплащат разходите за фураж и остават 14 литра, с които трябва да се покрият заплатите, данъците и всички други разходи на фермата, при изкупна цена на млякото 78 ст.

Овцевъдите до момента се радват на значително по-добри цени от 8-9 лв. за агнешкото и 1,30-1,40 лв. за литър мляко, но скоро и при тях разходите ще скочат, тъй като трябва да купуват фураж за агнетата и овцете майки, както и да покрият разходите за ток.

Затова Националният съюз на говедовъдите очаква от агроминистерството и научните институти към него да направят в следващите дни спешен анализ на ситуацията и да предложат конкретни мерки за подпомагане на сектора.

На въпрос дали фермерите искат компенсации за изразходваната електроенергия, той заяви, че правителството трябва да реши дали подпомагането трябва да е насочено към тока, фуражите, или да е с парични средства.

„Средната цена на млякото нарасна от 64 на 66 ст. за литър, но килограм царевица вече струва 50 ст. 10-процентното увеличение на изкупните цени на млякото не може да покрие 30-40-процентното поскъпване на фуражите“, заяви председателят на Националният съюз на говедовъдите.

По повод на прогнозата, че поголовието от млечни крави в България ще намалее до 221 хил. животни, той каза, че някои кланици в Югозападна България са плътно ангажирани в следващите месеци, като основно се разпродават по-непродуктивните крави, а цената на килограм живо тегло на телетата е под 4 лв.

Намалението на броя крави се случва в цяла Европа и тъй като стопаните пазят най-млечните животни, засега се запазва производството на мляко. Но и това според него ще приключи до едно ниво, а след това общото производство на мляко ще падне с редуцирането на животните.

В Сърбия в подкрепа на сектора ДДС на фуражите е намален от 20 на 10%, като говедовъдите получават допълнително по 20 динара (около 33 ст.) на литър произведено мляко. В Гърция ДДС на фуражите е намален от 23% на 12%, а в последните дни – на 6%, посочи Михайлов като пример за подпомагане.

 

Виктор Павлов