петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Животновъди вече напират за 300 лв.

В Белозем вече се записаха за обезщетение 150 души, изклали доброволно животните си заради африканската чума по свинете

Собственици на прасета, отглеждани в т.нар. “заден двор”, напират за обезщетения. Кметовете по села и общини вече правят списъци на стопаните, които доброволно са унищожили прасетата си заради африканската чума по свинете. В Белозем вече са се записали 150 души, каза кметът на селото Иван Тачев, пише Марица.БГ.

До 26 август кметовете и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно са унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Това обяви земеделският министър Десислава Танева миналата седмица.

Танева увери, че няма да бъде допусната спекулация в списъците за компенсация да попаднат хора, които не са гледали прасета. По нейни думи списъците ще са публични и отговорност ще носят кметовете.

Земеделският министър обясни, че ще бъде поискано от стопаните да не отглеждат нови животни една година след доброволното усвояване, а който все пак реши обратното, ще може да продължи, но с условието за биосигурност.

Темата се превърна в една от най-дискутираните и в социалните мрежи тези дни. Стопани търсят информация за получаването на обезщетение за домашните си прасета. Според коментарите на някои, точно сега ще “лъсне” точният брой на нерегистрираните прасета, отглеждани по селата. Точната им цифрата никой не знае, тъй като собствениците им не ги регистрираха.

Виктор Павлов