вторник, април 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Видео

Десислава Танева в Перник: 178 млн. лева по-малко за земеделие в бюджет 2023

Земеделски стопани от областите Перник, София, Кюстендил и Благоевград се включиха в среща с представители на парламентарната комисия по земеделие в 49-тото Народно събрание, сред които бившият земеделски министър Десислава Танева. Участие в срещата взеха и земеделци от Брезнишко, Трънско, както и ръководствата на Областна дирекция “Земеделие”-Перник и Общинска служба по земеделие-Брезник. 

Срещата се състоя в зала “Панорама” в град Перник и беше открита от председателя на Национално сдружение “Обединени земеделски производители” Венцислав Митков.

Бившият земеделски министър засегна и темата за проекта на държавния бюджет, който предстои да бъде разглеждан и приет. Той е с около 178 милиона лева по-малко в частта за субсидии за нефинансови предприятия по сметката на Държавен фонд “Земеделие” и в частта за разходи за подкрепа на земеделието спрямо този през 2022 година. “Аз казвам, че цифрите по публикувания преди две вечери бюджет в частта за Земеделие, който тепърва ще влиза в Народното събрание, е със около 178 милиона лева по-малко от предходната цяла 2022 година. Това безспорно много ще затрудни фермерите в тази ситуация. Тук още две допълния искам да направя, които ви касаят. Значи, това е по-малкия размер на бюджет спрямо 2022 година. Извън това междувременно Европейската комисия пусна още два инструмента за петте страни от Източния блок във връзка със срива на пазара на зърнено-житните култури. За съжаление в този списък освен този тип култури липсва мляко, медът, които много касаят българското фермерство.