понеделник, декември 10, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХСъбитияСъбития

Вкусни храни от Балкана на Коледния фермерски пазар в центъра на София

Посетителите ще могат да опитат синьо сирене и да заредят трапезата със заешко месо

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

185Четения
NivaBG.com

Сирене и кисело мляко от редки български породи, различни видове кашкавал, сладка, мед, яйца и други вкуснотии от Балкана ще бъдат предлагани пряко от производителите на Коледния фермерски пазар на 18 декември в центъра на София.

Пазарът ще работи от 11 до 19 часа на 18 декември (неделя) на улица „Оборище“, в частта й между храм-паметника „Ал. Невски“ и бул. „Васил Левски“.

 

Познавате продуктите с марката „За Балкана и хората“ от миналогодишното първо издание на пазара, виждали сте и на други изложения и панаири в страната. Производството им в зони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина е подкрепено от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Територията на проекта постепенно се разширява и вече има храни и от други райони с чиста природа, произведени от свободно отглеждани животни с майсторлъка на производители от малки семейни ферми.

 

С марката „За Балкана и хората“ на Коледния пазар ще има биологичен мед от Калоферския Балкан на семейните пчелини Начеви и Попови, акациев мед от Западна Стара планина на младия пчелар Теодор Пушкаров, овче, краве, биволско и козе сирене от семейните ферми „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, „Угърчин“ в гр. Угърчин; „Вършец“, Александър Александров и Славейко Славейков от Западна Стара планина, кашкавал с подправки и боровинки на братя Маринови от Алтимир, Белослатинско, единственото произвеждано в България синьо сирене на ферма „Чемерник“ над с. Бов, краве кисело мляко с плодове и чия „От фермата“ на Христо Василев от с. Нефела, Врачанско, непастьоризирано прясно краве био мляко от първата биологична ферма в България на семейство Данчеви в с. Добродан, Троянско, яйца от свободно отглеждани кокошки от с. Железна, Община Чипровци, яйца от пъдпъдъци от Сопот, Карловско, сладка от горски плодове от с. Превала и много други. За първи път ще участват и семейство Христеви от Казанлък със заешко месо.

 

Всички фермери са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, което е гаранция за потребителите, че купуват качествена храна от български производители.

И тази година пазарът ще предлага специални дегустации на фермерски продукти, забавления за малки и големи в арт-зоната и други изненади.

Ще можете да заредите своята коледна и новогодишна трапеза и с вкусни български плодове и зеленчуци, вино, месни деликатеси, сладкиши.

Вашият коментар