събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Христо Бозуков: Около 30% от заявените животни са виртуални

Министърът  ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ)

По предварителни данни около 30% от животните са записани само на книга,  съобщи земеделският министър Христо Бозуков в интервю за БНР.

От аграрния доклад за 2020 г. се вижда, че броят на говедата и овцете и козите в страната (а това основно декларираните породи, за които се иска подпомагане) надхвърлят 1,46 милиона. Макар не всички да се заявяват от стопаните за субсидии, все пак 30 процента са около 400 хиляди животни, което умножено по парите за обвързаната подкрепа, показват, че за последните години са точени милиони левове само по тази схема. А при тази масовост, няма как чиновници и ветеринари да не участват в схемите за източване на средства!

Първите проверки през октомври бяха засекли над 500 несъществуващи животни само в десетина проверени ферми, за които администрацията беше получила сигнали от хора по места.

По повод приключилия одит в Агенцията по храните земеделският министър изтъкна, че „има доста интересни неща“.

В предаването „Преди всички“ проф. Бозуков каза, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предишния директор на Агенцията по храните (БАБХ). Той съобщи, че проверката на инспектората сочи, че БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

„В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

 

Виктор Павлов