понеделник, май 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Димитър Греков: Държавна фирма към МЗХ ще изнася наши продукти на външни пазари

Българските производители на зеленчуци трябва да се обединяват

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Ще създадем в най-скоро време държавна фирма към Министерството на земеделието и храните, която ще помага на българските производители на зеленчуци да реализират стоката си на европейски пазари. Това каза министърът на земеделието Димитър Греков. Според него, така родната качествена земеделска продукция има шанс да пробие на платежоспособни пазари в други страни от ЕС. Другата мярка е да засилим контрола на границите, за да не влиза контрабандна селскостопанска продукция ,която да подбива цените на пазара, твърди Греков.
Той обаче посочи, че вносните земеделски продукти от страни на Европейския съюз влизат у нас без мито и това е част от изискванията, които не можем да променим. В други държави като Индия и Виетнам има субсидии и затова и техните цени на продуктите са по-ниски от българските, уточни земеделският министър.
Според него, основен проблем за българските зеленчукопроизводители е, че произвеждат малко и не през цялото време, за да задоволяват напълно пазара. Това прави вноса необходим, а нашите фермери трябва да се сдружават, за да имат обща политика и да си осигуряват пазари, когато имат повече производство, посочи министърът.
Има и доста от занимаващите се със производство на зеленчуци, които са в сивия сектор на икономиката и новата система на субсидии ще ги извади от тям, каза още Греков.

NivaBG.com

Вашият коментар