сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоМЗХНОВИНИ

Граждани на ЕС ще купуват земеделски земи у нас без ограничения

Поземленият евронаръчник възобновява наказателната процедура срещу България

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

България вече няма никакво основание да продължава да налага ограничения за продажба на на земеделска земя на чужденци., пише mediapool.bg Брюксел обяви в петък, че страните членки не могат да забраняват трансгранични сделки с ниви, както и продажбата им на фирми, а също така не могат да поставят условие за селскостопанска квалификация на купувача и изискване той непременно да я обработва.

Европейската комисия публикува документ с насоки, които да подпомогнат държавите членки при защитата на нивите им от спекулативни цени и прекомерната концентрация на собствеността. Евронаръчникът ясно дефинира каква може да е държавната намеса на този пазар и изрично посочва, че са неправомерни всякакви ограничения на чуждите инвестиции в закупуването на земеделска земя.

Точно очакването на тези насоки послужи за оправдание на ГЕРБ да отложи през юли разглеждането на внесени от земеделското министерство законови поправки за отпадане на въведеното през 2014 г. правило за уседналост от пет години при покупката на земеделска земя в България. Заради това ограничение страната ни бе заплашена от Брюксел с минимум 830 хил. евро еднократна глоба и ежедневна санкция от 660 евро до отпадането му.

След острата реакция на БСП срещу премахването на ограничението, управляващите решиха да изчакат сега обявените насоки, поискани от Европейския парламент заради наказателните процедури срещу България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, с което реално бяха замразени процедурите.

Сега обаче часовникът отново започва да тиктака и правителството вече трябва да предприеме крачката с премахването на забраната за продажба на ниви на чужденци, ако не иска да плаща солените санкции. То обаче ще трябва да се съобрази и препоръките, отправени от Брюксел за позволените и непозволените ограничения при сделките с ниви.

 

ИЗТОЧНИК: mediapool.bg

Вашият коментар