неделя, юни 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
БабхНОВИНИ

Пламен Моллов: Необходими са още около 100 специалисти, които да следят по граничните пунктове за нелегален внос на препарати за растителна защита

Шефът на БАБХ заяви

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Много трудно се контролира нелегалния внос на пестициди от Турция, защото те често влизат представяни като сапун или течен разтворител. С цел засилване на контрола по границите от агенцията си сътрудничат активно с митниците, но до момента спекулантите успяват да пробият всички бариери.

„Необходима е кардинална промяна в начина на разпространение на препаратите за растителна защита. Работим по този въпрос, но трябва да се направят някои законови промени”, допълни шефът на БАБХ проф. Пламен Моллов за Агропловдив. Той уточни, че става дума за организиране на търгове от ДФ“Земеделие“ на стоковите борси, така че да е възможно предлагането на пестициди с възможно най-ниска цена. Причината за подобна промяна е наличието на значителен сив сектор на пазара на пестицидите у нас.

БАБХ наваксва изоставането в разрешаването на продукти за растителна защита, натрупано след влизането на страната ни в ЕС. Предстои да се направят промени в някои основни нормативни документи като Закона за храните, за ветеринарномедицинската дейност и за растителната защита, в който има доста остарели текстове, съобщи Моллов. 

БАБХ проведе традиционната за това време на годината пресконференция. Поводът са предстоящите проверки, които Агенцията предприема до първите дни на следващата година, чрез които да се осигурят спокойствието и сигурността на потребителя по празниците. 

За изминалата година до момента са извършени 188 884 проверки /с почти 30% по малко от изминалата година/ в резултат обаче са възбранени и конфискувани над 167 523 килограма храни, което е два пъти повече в сравнение с 2013 година.

NivaBG.com напомня, че употребата на нелегални пестициди е незаконна и опасна за здравето на хората. Пестицидите, които са регистрирани и одобрени за ползване в България са публикувани в Справочник със СПИСЪК на разрешените ПРЗ.

 

Вашият коментар