вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоНОВИНИ

Продължава ваксинирането на животни срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит

На 16 май се очаква да бъдат доставени 175 хиляди дози ваксина

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Следващата седмица ще продължи ваксинирането на едрите преживни животни срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит. На 16 май (понеделник) се очаква да бъдат доставени 175 хиляди дози ваксина, с които ще бъдат имунизирани останалите възприемчивите животни в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково, Стара Загора и Пловдив.

Ваксина ще бъде поставена и на едрите преживни животни в граничещите с Турция общини Царево, Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, както и общините от област Кърджали, Крумовград, Кърджали, Черноочене. На имунизация срещу заболяването ще бъдат подложени и животните от общините Твърдица и Нова Загора, област Сливен, общините Драгоман, Годеч, Сливница, Божурище, Копривщица, Самоков, София област, община Стрелча и Панагюрище, област Пазарджик, както и 89 населени места от областите Видин и Монтана, които се намират в 10 километровата зона от границата с Република Сърбия.

Предстои провеждането на втори етап на пръскания срещу векторите на Заразния нодуларен дерматит. Първите инсектицидни обработки от въздуха стартираха на 23 април 2016 година от землището на село Узунджово, обл. Хасково. През първия етап бяха обработени общо 61 250 дка в областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Ямбол и Сливен. През втория етап се предвижда продължаване обработката на площите около констатираните огнища и 2 км, зона около големите водни басейни с обща площ от 2 500 000 дка. Стартирането ще започне след спиране на валежите и затопляне на времето.

 

Като трети етап е предвидена обработка на терените, южно от брега на река Дунав. На тази база са изчислени близо 1 млн. дка. по цялото протежение на речната ни северна граница, като са включени островите и разливите (Белене, Сребърна и др.). Предстои договаряне с Румънските власти за съвместно пръскане на двата бряга на реката с цел по-добър ефект. Визуално, предвидените за третиране зони на българска територия могат да се видят на картата (оцветени в зелено): – снимка 2

За третия етап се предвижда да се използват няколко летища, разположени във Видин, Ерден (Монтана), Никопол, Свищов, Тутракан, Силистра. Мероприятието ще се извърши от около 10 метра височина с 10 самолета и 5 хеликоптера, като се предвижда да се извършват основно сутрешни третирания на площите с цел опазване на пчелната популация в третираните площи.

Вашият коментар