сряда, декември 19, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
ЗърнопроизводствоИнвентарКомбайниМеханизацияНОВИНИПикапи и джиповеТоварачиТрактори

Зърнопроизводители настояват за „зелен коридор” за придвижване на техниката по време на жътвата

Проблемът ще бъде разискван на днешното заседание на управителния съвет на браншовата организация

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

140Четения
NivaBG.com

Точно преди жътвата от асоциацията на зърнопроизводителите за пореден път алармират за нерешения проблем с придвижването на земеделската техника по пътищата на страната.

С извънреден сигнал до институциите от браншовата организация настояват за бърза намеса от страна на контролните органи, така че да се осигури нормален „зелен коридор” за техниката.

Проблемът ще бъде разискван на днешното заседание на управителния съвет на браншовата организация, който ще се проведе във Видин.

Стопаните настояват да бъдат осигурени алтернативни маршрути за придвижване. Решение на въпроса до този момент не бе намерено, дори и от сформираната през 2012 г. междуведомствена работна група, която се очакваше да подготви промени наредба 15, регламентираща реда за движение по пътищата на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, поясниха от асоциацията.

В същото време земеделските производители не могат да спазват изискванията на наредбата за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства), което заради заплаха от санкции допълнително утежнява работата им.  

В активния сезон всички земеделски производители трябва да изкарват разрешителни за движение по пътищата, защото според заложените параметри в наредбата дори най-обикновените селскостопански машини попадат в графата „извънгабаритни”.

Това означава десетки хиляди земеделски стопани да изваждат такъв документ, указващ маршрута на движение всеки ден, което е почти неизпълнимо и би затруднило дори администрацията, която трябва да издаде тези разрешителни.

Поради интензивността на земеделската дейност в определени периоди на годината и променливите агрометеорологични условия е много трудно земеделските производители да направят точен план. Често се налага първоначалните маршрути за деня да претърпят промени, поради невъзможност за извършване на селскостопанска дейност, което предизвиква още по-голям хаос при издаването на разрешителните, поясниха от асоицацията..

В началото на месец май 2014 г. министерството на земеделието информира за предстоящо поредно сформиране на такава работна група с участие на НАЗ и компетентните ведомства (МЗХ, МВР, МРРБ, Министерство на транспорта и Агенция „Пътна инфраструктура“) със задача да изработи необходимите решения и да намали административната тежест върху земеделците. Заседание на новата група все още не е насрочено, а земеделските машини тепърва ще активизират своята работа.

На днешното си заседание във Видин зърнопроизводителите ще вземат решение и за подкрепа на колегите си от региона, които заради поройните дъждове претърпяха изключително големи загуби, съобщиха за Farmer.bg.

Фермерите ще обсъдят и решенията от първото заседание по прилагане на директните плащания за 2014 – 2020 г.

Вашият коментар