четвъртък, юни 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

Актуални предложения от Тимак Агро за пролетната кампания

За постигането на добре гарниран посев при пролетниците от съществено значение е оптималната дълбочина и гъстота на растенията. Напоследък е тенденция, гранулираните продукти да се внасят двукратно - една част на есен, в т.ч. по-бавно действащите цитраторазтворими фосфор съдържащи торове, а напролет да се работи с бързоводоразтворими NPK торове.

Предложения за Пролетна кампания от ТимакЗа формирането на добива значение имат редица фактори, като семената, почвите, храненето, природо-климатичните условия, точният момент за сеитба и най-подходящото решение за торене и др. За постигането на добре гарниран посев при пролетниците от съществено значение е оптималната дълбочина и гъстота на растенията. Напоследък е тенденция, гранулираните продукти да се внасят двукратно – една част на есен, в т.ч. по-бавно действащите цитраторазтворими фосфор съдържащи торове, а напролет да се работи с бързоводоразтворими NPK торове. За постигане на оптимални резултати, най-подходящият продукт, трябва да бъде избран на база конкретни лабораторни и почвени анализи.

Потребността от влага при слънчогледа и царевицата нараства с напредване на фазите на развитие и затова използването на биостимулатори играе важна роля за поддържане на фотосинтетичната активност, както и ефективното използване на въздушната и почвена влага. Критичните моменти по отношение на този показател при слънчогледа са от фенофаза бутонизация до след техническа зрелост, а при царевицата – около 10-15 дни преди и 20 дни след фенофаза изметляване. Кореновата система при тези окопни култури е в диапазона 20-40 см, където влагата и хранителните вещества могат да бъдат усвоени по-пълноценно.

При овощните, лозята и етерично-маслените култури напролет се препоръчва приложението предимно на комбинирани формулации с азот, фосфор и калий.

Торовете от серията TOPPHOS® са от най-новата генерация фосфорна суровина, които на практика „копират” почвата. Благодарение на органичния фосфор, в съчетание с калций и хуминови киселини, имат отлично действие при всякакви почви и pH стойности. Подобряват структурата и повишават микробиалния живот в почвата, като се отличават с дългото си последействие в почвата. При повечето фосфорни формулации наблюдаваме 100% разтворимост, бърза реакция с почвения разтвор и над 50% загуба на активното вещество, докато TOPPHOS® има доказано действие в ППК с продължителност над 1 година.

 

Euronature P26 е отлично предложение за земеделските стопани, които развиват биологично земеделие, за основно подхранване при кисели почви – доказано задоволява културите с фосфор през цялата вегетация – с бавно и дълготрайно последействие.

Eurofertil+36 е от групата на РК формулациите, с внедрени микроелементи. Намира много широко приложение при създаването на трайни насаждения за основно торене. Редица овощари и лозари, които разчитат на стабилна и качествена продукция, го прилагат успешно.

Physio Natur PKS 41 е РКS формулация (13-15-13) с добавен бор. Влиза в употреба както в биологични стопанства, така и в стопанства, където се използват конвенционални торове.

 SULFAMMO N-PRO е азотен тор с бързо действие и дълготраен ефект при царевица (внасяне преди/със сеитба, или фаза 5-8 лист) и слънчоглед (във фаза 3-5 двойка листа). Подпомага усвояването на вложения азот с минимални загуби. Спомага за по-интензивно изпомпване на почвеният азот и трансформацията му от нитратна към амониева форма вътре в растението, както и за формирането на аминокиселини и образуването и транспортирането на протеини към регенеративните органи. Има превантивно действие срещу натрупване на нитрати в продукцията и опазва мембраната на хлоропластите за по-дълго време.

 Physiomax е естествен почвен подобрител с бързо действие с високо съдържание на калциев карбонат – основната свързваща единица на хумуса и глинестите частици в почвата. Спомага за трайното повишаване на рН стойностите и намира широко приложение в деструктурирани почви (с влошени физико-механични качества и дренажни свойства). Дозите на приложение са в зависимост от целите – за повишаване на рН или трайното подобряване на физико-механичните качества на почвата.

ЛИСТНИ И КОРЕНОВИ БИОСТИМУЛАТОРИ ЗА ПРОЛЕТНИ КУЛТУРИ

Кореновите биостимулатори от гамата FERTIACTYL®  стимулират растежа и развитието на младите растения, увеличават устойчивостта на културите към засушаване, а като резултат – спомагат за формиране на по-добре гарниран посев и по-високи добиви. Препоръчваме прилагането им в по-ранни фази, когато има необходимост от добро развитие на кореновата система и преодоляване на температурните амплитуди.

Биостимулатори от Тимак Агро

  • FERTILEADER Alpha: листен биостимулатор за по-добро опрашване и оплождане, залагането и минимизиране на риска от изресяване на цветовете (азот, фосфор и бор),
  • FERTILEADER Gold: листен биостимулатор за висока масленост при слънчогледа (с високо съдържание на бор и молибден), с отлично действие при кисели почви;
  • FERTILEADER Trio: за интензивна фотосинтеза и вегетативен растеж, съдържа азот, сяра и магнезий;
  • FERTILEADER Axis: съдържа урея фосфорни киселини, цинков фосфат и манганов нитрат и е изключително подходящ за царевица.
  • FERTILEADER Leos: при слънчоглед, се реколтират забележителни резултати, особено в условия на вкислени почви, където лимитиращ фактор се явява цинкът, който е основен активатор на синтеза на фитохормоните.

 

За повече информация, свържете се представител на Тимак Агро за вашия регион: https://www.timacagrobg.com/contacts/