неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
БиопрепаратиИнсектицидиРастителна защитаСъветиФунгицидиХербициди

Дозирайте точно препарата в проценти и на единица площ, за да сте сигурни в борбата с болестите и неприятелите

Мнозина стопани се стъписват, когато препоръката за употреба на препарата е в грамове или милилитра на декар

Формули за правино пресмятане на количеството препарат в пръскачкатаФормули за правино пресмятане на количеството препарат в пръскачката

Често любители градинари се оплакват, че въпреки употребата на препоръчания препарат, не са се справили с болестите или неприятелите, нападнали растенията.

 

Мнозина са склонни да търсят причините във всевъзможни фалшификации и недобросъвестност на продавачи. Възможно е. Но също така е възможно да не са улучили точно срокът на пръскане. Много често се случва да не са спазили препоръчаната доза или да са приготвили  и употребили неправилно разтвора.

 

Препоръките на фирмите производителки на препарати са в проценти или в грамове и милилитри за определена площ (декар). Към тях се придържат и авторите на публикации със съвети за борба с болестите и неприятелите по растенията и точно ги цитират. Това изглежда обърква някои стопани и те се обаждат –

 

не бихте ли могли да напишете колко супени, или чаени лъжици, или пък кибритени кутийки (за праховидните) да се сипят в една пръскачка.

 

Не може!

 

Не може, защото лъжичките, кибритените кутийки, разните други подобни мерилки и пръскачките са твърде различни и побират различно количество препарат и разтвор. Ако приеме например, че една чаена лъжичка съдържа три милилитра течност (някои и четири), тя ще е достатъчна за приготвянето на 10 л разтвор от вазтак нов 100 ЕК за борба срещу оранжерийната белокрилка, но срещу крушовата листна бълха са необходими само две трети от чаената лъжичка, а с нея това е трудно да бъде измерено. За зелевата нощенка пък ще са необходими 12,5 милилитра и то не на определено количество вода, а на декар  според указанията, съпътстващи препарата,. Очевидно лъжичката се оказва неточна за целите на растителната защита, макар иначе да е удобна за работа.

 

На онези, които биха искали препоръките да се дават в лъжички, капачки и кибритени кутийки бихме препоръчали преди всичко да си припомнят добре урока за процентите от първите училищни години. Ще припомним само, че за приготвянето на 1% разтвор са необходими 99 л вода и 1 л ( или килограм) препарат. 

 

За практиката тази точност не е нужна, затова обикновено се казва литър (килограм) препарат на 100 л вода. Естествено, ако не ви е нужен 100 л разтвор, а само 10 л, това ще рече и 10 пъти по-малко вода и съответно 10 пъти по- малко препарат   или в случая 10 л вода и 100 милилитра или грама препарат. Въпрос на елементарни изчисления.  Тогава ще ви остане само проблемът за измерването. Не е трудно да се измери водата с помощта на съдове, чийто обем  е известен. По трудно е измерването на препарата.Някои препарати се предлагат и с мерилка  – разграфена пластмасова чашка например. Но повечето нямат подобно приспособление. Тогава може да прибегнете към спринцовките за еднократна употреба (иглата е ненужна), които, измити, няма проблем да се използват много пъти за отмерване на течни препарати. За прахообразните препарати може да се доверите на изписаното тегло на опаковката (етикета). Когато не се използва цялото количество от него еднократно, не е трудно да бъде разпределено на няколко равни части. За целта се изсипва на купчина. Купчината с помощта на картонче се разделя на две, всяка половина на още две и така докато се получат определен брой дози за сто, десет или един литър разтвор.Неизбежните малки отклонения в количеството и дозирането не са от значение.  По-точно може да се измерва нужното количество с помощта на домакински везни. Веднъж използвани за тази цел обаче, както и всякакви други съдове, отпаднали от домакинството,  не могат да послужат за друго. Почистени след употреба, следва да се държат в складовото помещение при препаратите на трудно достъпно място и под ключ.

 

Мнозина стопани се стъписват, когато препоръката за употреба на препарата е в грамове или милилитра на декар, и се питат по колко препарат да сложат за пръскачка, което ще рече пак някакви проценти. Няма нищо трудно. Нека си послужим с пример:

 

Ако в указанията за употреба на препарата са препоръчани 250 г за декар, за 100 кв. метра ще са необходими 25 грама. Налейте в пръскачката определено количество чиста вода, примерно 5 л, и я изпръскайте. Измерете напръсканата площ. Нека предположим , че тя е 18 кв. метра. Това ще рече, че за цялата площ от 100 кв. метра ща са ви необходими 5 х 100 = 500 : 18 =  27,77 л, което е разходната норма на  разтвора. Може да допуснете известни отклонения, като разтворите предвидените 25 г от препарата в 27 , в 30  или в 25 л вода. Важното е всичкият разтвор да изпръскате равномерно на определената площ. Ако продължим с примера и допуснем, че вашата гръбна пръскачка има обем 15 л, това ще рече, че за стоте квадратни метра лозе, картофи, домати и т. н. ще изразходвате две пръскачки разтвор. Най-добре е да го приготвите наведнъж, но ако искате за всяка пръскачка по отделно, значи и препарата да разделите на две разви части.

 

Трябва да отбележим  и това, че когато препоръката е в проценти, тя пак се отнася за определена площ.  Така например ако ще пръскате предпазно доматите срещу маната с 0,2% дитан М-45, това ще рече да употребите 200 г на декар или 20 г на 100 кв. метра. Ако с направения разтвор напръскате двойно по-голяма площ, значи че сте пръскали с 0,1% разтвор и няма да постигнете желания резултат.

 

Приготвянето на разтвора си има също своите особености. Не може отмереното количество препарат да се изсипе направо в пръскачката. Това важи най-вече за прахообразните препарати, които често  остават неразтворени. Течните се разтварят най-напред в малко количество вода, след което съдът се допълва до желания обем. Прахообразните се изсипват на дъното на съда на купчинка, в нея се прави кратерче и постепенно се добавя вода, подобно на замесването на тестото. След като се получи емулсия, наподобяваща бозата, разтворът се разрежда до определеното за дозата количество –  пет, десет и пр. литра вода.

 

 

 

Тома Христов

NivaBG.com

9 коментара

 • Статията е добър пример как Не трябва да се подхожда към даден проблем – а именно от гледна точка на “научния капацитет” на пишещия статията – той приема, че всички четящи ще разполагат с неговите познания и поради това счита, че “простото” обяснение на нещо ще “намали” значимостта на написаното, като по този начин се поизвеждат твърде много псевдонаучни описания, пояснения и прочие “творения”, нямащи приложимост в реалния живот. А дадения емперичен пример за преизчисление е направо смешен с идеята, че всеки който не пръска цели декари следва по опитен начин да “измери” колко препарат да влага в например една гръбна пръскачка.
  Какво пречи наистина за даден препарат да се дава както разход на декар, така и %-но съдържание на препарата в например 10 литра разтвор – защото не всеки ще пръска декари и хектари, а и разфасовка от 100мл или дори 40мл не предполага третирането на подобни площи.

 • ПОЗДРАВИ ЗА ДИМОВ .А ТОМАТА Е ДЪРВЕН ФИЛОСОФ .ЗА МАСОВИЯ ДРЕБЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ, ИСТИНАТА ПРИ ТИЯ СКЪПИ ПРЕПАРАТИ ,ЕДИНСТВЕНО И САМО ДОЗИ ЗА 10Л.ВОДА .ПОЗДРАВИ .

 • И сиромаха да се чуди как да дели 0.3% и после да прави една пръскачка от 10л или 15л и накрая да обърка понеже е сложил 10л,като го е болял кръста…

 • Макар в системата SI да не е утвърден стандарт за капките, се приема, че в 1 мл. вода или воден разтвор има приблизително 20 капки. Ако е чист спирт, капките са около 65, а ако е масло – около 40. Ако даденото лекарство, дозирано в капки, е тинктура или емулсия, то капките в 1 милилитър от него могат да варират между 25-40, в зависимост от използваните за приготвянето течни съставки.

  1 мл вода/воден разтвор ≈ 20 капки
  1 мл масло ≈ 40 капки
  1 мл чист спирт ≈ 65 капки
  1 мл тинктура ≈ 25-40 капки

  Още за Преобразуване на лъжици и капки в милилитри при течните лекарствени форми | Framar.bg Интерактивно от Framar.bg: https://i.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

 • Универсалното обяснение е процентно съдържание от препарата.Какви са тия мл.литри на декар.Мога да сложа предписаните милилитри и в 10 и в 20 и в 100л вода.И да я изпръскам и на 5м2 и на 50м2 и на 100кв.м.

 • Прави са хората абе толкова ли е трудно да се напише за 10 ЛИТРАвода

 • Статията е вярна,и аз изпитвах неудобство с делението на препаратите за 10 литра вода.Свиква се,нужно е малко да се позамислиш,не бе споменато само,че за един декар(ако не е споменато друго)се приема,че ще се използва 100 литра вода.Ако някой може да го напръска с 60 тогава се променя и концентрацията на разтвора.Ако например имате 0,2% разтвор,на 10 лт.вода се слага 20 гр.препарат(произлиза от 100 лт.на декар ,т.е.10 пръскачки по 10 от.вода).А споменатото по горе,че с 10лт вода може да се пръсне и по голяма площ,то тогава препарата ще е много разреден и няма да има ефект.

 • Аз ползвам инсектицидите за моите цветя на терасата в апартамента /против листни въшки/. Също се сблъсквам с проблема за изчисление на количеството концентриран препарат, необходим за приготвянето на работен разтвор, с който да пръскам. По- лесно се изчислява, ако е посочена концентрацията на работния разтвор на малките разфасовки. Аз не пръскам декари, а няколко сандъчета и саксии. Благодаря Ви!

Вашият коментар