вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

1% нелегални прасета държат спусъка срещу главата на сектора

Браншът поиска крути мерки за справяне с АЧС

937Четения

„Силно сме обезпокоени от ситуацията в страната, а в рамките на 10 дни има регистрирани случаи на заболели свине в почти цялата страна, каза по време на пресконференция днес д-р Румен Караманов представляващ една от браншовите организации на индустриалните производители на свинско месо. Според него браншът е очаквал това да се случи, предвид мерките  предприети към момента от страна на държавата за справяне със заболяването. Предвид изключителната икономическа важност на заболяването от страна на бранша поискаха крути мерки за справяне с африканската чума, и основно такива свързани с отглеждането на свине в стопанства тип „заден двор” и незабавно отпускане на 20 млн. лева за справяне с болестта.  . „Нямаме нищо против тези стопанства, ако те си въведат нужните изисквания за биосигурност и хуманно отглеждане на животните,  и тези обекти да се регистрират като животновъдни съгласно закона:,добави той. Голям процент от животните отглеждани в стопанства „заден двор” са с неизяснен произход, и се отглеждат не за задоволяване на личните нужди а за разплод.  „1% нелегални прасета държат образно казано спусъка на пистолета насочен към индустриалното производство”, добави и Венцислав Стефанов.

Освен това проблем пред справянето със заболяването е, че се вкарва политическия фаактор. Кметовете на отделните населени места според д-р Караманов се занимават основно с подготовка за местните избори, без да се интересуват от случващото се.

Най-големият проблем идва от комуникацията между свине от дивите популации и от домашни животни отглеждани в подобен род стопанства.

Разпространяването на АЧС за десет дни според него говори, че има намеса на човешки фактор и опит за спасяване на домашни животни от ефтаназиране. Ето защо държавата трябва да се намеси с всички свои структри, като дори да се наложи военно положение

Към момента годишното индустриално производство на свине възлиза на 1,5 млн. броя, което като количество се равнява на 125 хил. тона месо, което задоволява на 50% вътрешното потребление. При условие че АЧС навлезе в индустриалните ферми, ще се стигне до ликвидация на сектора и до огромни загуби. В момент а според  оценки на бранша  се отглеждат близо 60 хил. свине майки, чиято стойност възлиза на над  32млн. лева. , освен това се поддържа популация от чистопородни свине и нерези на стойност около 10 млн. лева. Общият брой на свинете в индустриалните свинекомплекси възлиза на 900 хил. броя. На стойност 140 млн. лева. Годишно се реализират 1,5 млн. свине а стойност 400 млн, лева, като навлизането  на болестта в големите комплекси  би лишило държавата и от ДДС за закупеното зърно на стойност 40 млн. лева.