неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Андрюкайтис с остра критика към българските власти за чумата по свинете

Според него има голяма опасност България да загуби индустриалното си производство на прасета

719Четения

България получи първия шамар от властите в Брюксел за провала си по отношение с африканската чума по свинете.В интервю за националното радио еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис остро разкритикува контролните власти липсата на ефективни действия и недостатъчно ефективната работа по запознаване на населението как да се предпази от чумата, за която до момента няма ефективна ваксина.

„В подобна ситуация е важно да се посети всяка къща, да се обясни на хората защо се въвеждат определени забрани, което не е направено навреме“, посочи Андрюкайтис. И оприличи това като недопустима небрежност.

Според него има голяма опасност България да загуби индустриалното си производство на прасета, което ще бъде огромен удар за икономиката. Ще припомним, че в Литва, родината на еврокомисаря, африканската чума засегна също огромни части от страната, в резултат на което свиневъдството беше катастрофално засегнато.

В интервю за БНТ тази сутрин земеделският министър Десислава Танева прие критиките на еврокомисаря, но на този етап помоли да не се търси отговорност за провалите от предишното ръководство на министерството, тъй като много бързо трябва да се реагира за ограничаване на щетите. Танева припомни, че страната ни е поискала още миналата година 1,5 милиона евро помощ от европейския фонд за покриване на подобни рискове. “Имам добра комуникация с еврокомисар Андрюкайтис, от две седмици рязко засилихме мерките”, обясни още министър Танева.

Виктор Павлов