петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ДФЗ преведе забавените пари за акциза за нафта

За литър получават по 38 стотинки

От 11 до 29 септември в общинските служби „Земеделие” ще се приемат заявления за по-евтин газьол
497Четения
NivaBG.com

Парите за акциза за нафта се изплащат по-късно от предвиденото.

Проблемът е бил в забавяне от финансовото министерство, което пък от своя страна очаква окончателните справки на Агенция „Митници“, посочиха експерти.

За литър използван и документно оправдан газьол стопаните ще получат по 38 стотинки, показаха разчетите на министерството на земеделието. Фонд „Земеделие“ има готовност да преведе плащанията в момента на тяхното одобрение.

ДФЗ преведе 73 млн. лева за намален акциз върху газьола

   ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) на 9 429 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Изплатените средства представляват 88,77% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Останалата част, в размер на около 11 млн. лв., ще бъде изплатена на всички 9 429 земеделски стопани с втори транш в началото на 2019 г.

Бюджетът за 2018 г. по схемата, по която ще бъдат възстановени разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2017 г., е 84 млн. лв. при ставка от 0,38 лв. за литър. Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

NivaBG.com
Виктор Павлов