сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защита

Земеделски календар месец август

Земеделски календар месец август

ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР МЕСЕЦ АВГУСТ

Тома Христов

На полето

Основна грижа на полевъда през август е дълбокото изораване на освободените от пшеницата и ечемика площи.

Удължаването на времето за дълбока оран след края на месеца се отразява чувствително на добива от окопните култури, които ще бъдат настанени на тези площи.

С тази обработка трябва да се внесат в почвата фосфорните и калиевите торове в норми, съобразени с почвената запасеност и особеностите на следващата култура.

Не бива да се допуска сеитба на есенници след есенници, но в случаите, в които се налага, подготовката на почвата следва да започне не по-късно от 20 дни след жътвата. Почвата трябва да бъде обработена на 16-18 см дълбочина с плугове, агрегатирани с ротационни или тежки зъбни брани. Вместо плугове може да се използва двукратното диагонално дискуване с тежки дискови брани на дълбочина 8-12 см.

В края на месеца се предприема още едно дискуване на дълбочина 8-10 см. Нуждите на царевицата от вода са все още много големи и при възможност и добре направена икономическа сметка следва през сухите августовски дни  да се предприемат една или две поливки.

Една от най-важните грижи на зърнопроизводителите през месеца е създаването на условия за съхранение на зърното от есенниците до момента не неговата реализация. Това с пълна сила важи и за онези стопани, които получават зърно под формата на рента и го използват за малките нужди на дворното си стопанство.

Настъпва времето за прибиране на фасула, отгледан за зърно. Това се отнася както за самостоятелните посеви, така и съвместните посеви с царевица. За да бъдат предотвратени загубите от разпукване на чушките и оронване на зърното, прибирането трябва да се извършва в ранните часове на деня, а зърното да се овършее след неколкодневно просъхване на изскубаните или изрязани растения.

Навреме засетият слънчоглед също навлиза във фаза за прибиране. Моментът е, когато растенията са пожълтели и само листата към върха са все още зелени, питите също са пожълтели и омекнали откъм тилната страна и само в средата има малко цветни листенца, а семената са добили нормалната за сорта окраска и кожицата на шлюпката се бели трудно с нокът. Истина е, че по-късно маслеността и абсолютното тегло на семената леко се повишават, но това не компенсира загубите от оронване и изкълваване от птици.

Фъстъците трябва да бъдат загърлени за втори път още в началото на август. Сега те са в период на най-активна вегетация и две или три поливки през най-сухия месец на годината са от решаващо значение за успеха от отглеждането им.

В зеленчуковата градина

Август е време на усилена беритба на зеленчуците от градината. Тя трябва да се извършва в беритбената зрялост, съобразно предназначението на продукцията – за непосредствената консумация или за преработка, като се взема под внимание и кратковременното й съхранение. Успоредно с беритбата на доброкачествените плодове (домати, патладжан, пипер, краставици и пр.) задължително се откъсват и поставят в отделен съд заболелите, деформираните или повредени по някаква друга причина. Това позволява да нараснат нормално останалите. Сухото и горещо време налагат, особено в първата половина на месеца, по-чести поливки. Избягвайте напояването със студени подпочвени води (от дълбоките кладенци в дворовете). Осигурете на водата по-дълъг път, за да се позатопли. Използвайте по възможност за напояване часовете на ранното утро, когато разликата между температурите на водата и въздуха е по малка. Голямата температурна разлика често е причина за окапване на цветове и завръзи.

Беритбата на домати, краставици, пипер и каквото и да било друго в пластмасовите оранжерии вече е привършила и август е времето да се захванете с подготовката им за бъдна реколта – почистване от растителни остатъци, обработка на почвата и т. н.

Ако отглеждате късни домати, сега е времето да формирате второто стъбло, като запазите колтук под първото съцветие. Всички други колтуци премахвайте – това е условие за по-бързо формиране и узряване на първите плодове.

Все с цел да се ускори узряването и по-голямата част от възможната реколта да се прибере преди сланите, не се увличайте в подхранването с азотни торове (амониева селитра).Те удължават вегетацията и забавят узряването. Късните дребноплодни краставици сега се нуждаят от редовно поливане и окопаване след всяка поливка. Навреме засети, те вече развиват стъблата си, които редовно следва да увивате около вертикалните връзки на носещата конструкция.

Извършват се редовно и резитбените операции. Опасни и за късните краставици са обикновената (кубинската) мана, брашнестата мана, листните въшки, акарите и други вредители. През месеца ще започне и беритбата. Късното зеле трябва да се окопае втори път още в началото на месеца.

С това окопаване добре ще е да се подхрани с около 1,5-2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв. метра суперфосфат. Към края на месеца следва да се подхрани и втори път със същите торове в границите на същите дози.

Опасни за зелето са маната, листните въшки, зелевите бълхи, зелевата нощенка и други неприятели.

Грижите за късния градински фасул през месеца се свеждат главно до поливане, окопаване и опазване от болести и неприятели – миниращи мухи, акари и др. Време е за второто прореждане на късните моркови. Окончателните разстояния между растенията в реда според сорта са 2-4 сантиметра.

В овощната градина

Имайте предвид, че много често грижите през сухите и горещи летни дни се оказват решаващи за оцеляването на новозасадените дръвчета. Първостепенно значение придобива напояването.

След поливката мулчирайте почвената повърхност около дръвчетата със слама, окосената трева или друг подходящ материал, за да запазите влага.

От напояване се нуждаят и плододаващите овощни дръвчета. Нормалната почвена влажност сега е едно от най-важните условия за наедряването на плодовете, чиято беритба ще настъпи през септември. Напояването  е необходимо и за дръвчетата, чиито плодове са вече прибрани или се прибират през август. При всички случаи то ще допринесе за залагането на повече плодни пъпки.

Плодовете на къснозреещите видове и сортове вече наедряват, за което още повече ще допринесат и августовските поливки. Вече не може никак да се отлага подпирането на клоните, за да не се скършат под тежестта им. Не по-малко от две поливки са наложителни за ягодовите насаждения. Те трябва да бъдат предшествани от премахването на ластуните и последвани от плитка обработка на почвата в междуредията.

Приключва беритбата на малините и в по-високите райони. Сега е моментът да се извършат едни от най-важните агротехнически мероприятия, каквито са поливането и окопаването. Първа по ред обаче трябва да е резитбата.  Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет, и то толкова, колкото да изрежат видимо изсъхналите леторасти. Страхът, да отстранят някой, който може да им даде плод, не еоснователен. Напротив, добрият добив и високото качество се постигат с правилна резитба, и то главно през лятото, веднага след прибирането на плодовете. Плододавалите леторасти са вече ненужни. Те постепенно отмират, но през това време пречат за нормалното розвитие на новите издънки, които трябва да заложат плод за идната година. Освен това са убежище за приченителите на болести и на неприятелите. Ето защо веднага след беритбата всички дали плод леторасти се изрязват напълно  до почвената повърхност, без да се оставят чепове. Изрязвя се и част от новите издънки. Това са слаборазвиващите се и тези, които растат нагъсто, така че между останалите да има поне 10 см разстояние. Премахват се и израстващите в междуредието с ножицата или при окопаването. Така останалите издънки се развиват по-активно. Това прореждане се извършва на няколко пъти до есента, когато се оставят повече издънки. Напролет, при набъбването на пъките, когато могат да се видят повредите от зимните студове, прореждането на леторастите продължва. На линеен метър трябва да има от 10 до 20, но не и повече добре развити летораста. Целта е да се поддържа непрекъсната лента, широка до 30 – 40 см, ако е възприето лентовото отглеждане. При гнездовото отглеждане, като отделни храсти, се оставят по около 10 от най-добре развитите издънки, като се следи също разстоянието между тях да е 10 – 20 сантиметра. Тази мярка, наред с плитката обработка на почвата, както и при нужда подходящо подхранване и поливане, е от решаващо значение за залагането на плодни пъпки. В младите малинови насаждения на втората година след засаждането не бива да се оставят повече от 2 – 3 издънки за плододаване

Резитба МАЛИНА

Така изглежда двегодишен малинов храст преди резитбата – а и след резитбата – б

Върховете на малиновите леторасти често не узряват и измръзват през зимата. Затова през пролетта тези части се изрязват до здрава тъкан. Но и когато не са измръзнали, е добре да се изрязват до около 20 см от върха, защото дават недоброкачествени плодове.

Продължава през месеца облагородяването на спяща пъпка, предимно на семковите видове, а на костилковите постепенно привършва. Най-подходящият момент за облагородяване на ореха по метода “на прозорче” настъпва през втората половина на август.

При ябълката и крушата през август най-често е наложителна борбата срещу ябълковия плодов червей, който напада и двата вида, акарите, листоминиращите мухи и брашнестата мана по ябълката. В прасковените насаждения е възможно развитието на брашнестата мана, както и на нападения от източния плодов червей и анарзията.

Не са изключени и нападения от листни въшки и акари. Към употреба на химически препарати се пристъпва при доказана необходимост. Предстои прибирането на реколтата от къснозреещите сортове ябълки, круши и някои други овощни видове, голяма част от която ще послужи за съхранение в прясно състояние. Трябва навреме да започне потягането на беритбения инвентар, както и на местата за съхранение продукцията.

В лозето

В плододаващите лозя привързването, кършенето и колтученето вече привършват. След тези операции още в първата половина на месеца е наложителна една плитка обработка на отъпканата почва за разрохкване и унищожаване на евентуално появили се плевели.

Ако поради засушаването почвата в лозето е напукана, трябва да се окопае плитко, макар и да няма плевели. Целта на това окопаване е да се запълнят пукнатините и така да се намали загубата на влага от по-дълбоките почвени слоеве. Колтученето, както и привързването продължава в насажденията, предназначени за производство на подложкови резници През втората половина на месеца при десертните сортове се пристъпва към прореждане на листата. Тази мярка е много полезна при дворно отглежданите лози, формирани асмовидно. Още в началото на месеца започва беритбата на гроздето от ранозреещите сортове като Перл дьо Ксаба, Черна перла, супер ран Болгар, Армира, Плевен и др. а към средата и през втората половина започва да узрява и гроздето на сортовете Кардинал, Брестовица, Свежест, Мискет тракийски, Мискет русенски и др. Ранните сортове се нападат в най-голяма степен от осите, срещу които се вземат различни мерки. Поливането на плододаващите лозя, където има такава възможност, ще се отрази добре на реколтата. Поливката обаче трябва да бъде извършена не по-късно от средата на месеца. В младите лозови насаждения привързването на леторастите продължава. При тях не бива да прекратяват и предпазните пръскания срещу маната. Две или три пръскания през месеца съобразно конкретните условия ще допринесат за опазването на листната маса. Поливането на младите лозя в началото на месеца ще благоприятства по-добрия прираст.

Новозасадените лози се нуждаят от по-специално внимание. Ако сте засадили лозички през пролетта и сте спазвали препоръката да поддържате купчинките пръст върху тях, сега трябва да ги откриете. Препоръчваният срок за тази работа е около средата на август. Купчинките пръст са предпазвали израсналите филизи от отчупване.

Младите леторасти обаче са доста нежни в основата си, която е била покрита с пръст. Сега трябва да се изложат на прякото действие на светлината и на атмосферните условия, за да узрее дървесината нормално и в тази им част до настъпването на зимата. Нещо повече, много полезна и в този смисъл задължителна практика е почистването на плитко развилите се корени, т. нар. росни корени.

Лозата развива три вида корени – стъпални,междинни и повърхностни (виж фигурата)

Видове корени при лозата: а – стъпални(основни), б –  междинни, в – повърхностни.

Сега е необходимо да откриете лозиччките на дълбочина до 2/3 от дължината им и да изрежете всичките корени, израснали в тази им част. Така ще помогнете да се развият най-ниско разположените, за да проникнат на голяма дълбочина. Те ще снабдяват лозата с вода и в най-сушави години.

Росните корени на младите лози се изрязват до тригодишната им възраст. След това е полезно поне само повърхностно развилите се да се премахват през 5 години. Пеперудите от третото поколение на шарения гроздов молец летят през август и снасят яйцата си.

Гъсениците се хранят с гроздето и всяка една от тях поврежда по няколко зърна. Това поколение е най-многочислено и нанася най-много щети. Там където неприятелят надвишава прага на икономическа вредност, следва да се предприемат пръскания с регистрирани срещу молците препарати. Мине ли средата на месеца, трябва да започне накисването на бъчвите и цялостната подготовка на всичкия инвентар, свързан с гроздобера и преработката на гроздето.

В цветната градина

Цветната ви градина е потънала в багрите на различни многогодишни и едногодишни цветя. Сега те се нуждаят от грижата да бъдат често поливани. След всяка поливка следва да разрохквате почвената повърхност и да премахвате никнещите плевели.

Необходимо е също и да почиствате растенията от прецъфтели цветове, за да не загрозяват чудната августовска картина. Има  и условия за развитие на различни болести и неприятели по цветята. Критичен е периодът за нападение на розите от брашнеста мана.

Опасни са болестите фузариум и фитофтора за караммила и герберата.

Чести неприятели по цветята и декоративните храсти и дървета през август са акарите и листните въшки.

От значение за предотвратяването на повредите са общите грижи за растенията, както и някои по специални, като създаване на условия за проветряване и слънчево огряване на засенчени места. При нападение от листни въшки и акари се налага употребата на химически средства.

Ефикасни препарати под формата на спрейове може да се намерят и в цветарските магазини. Времето е подходящо за отбиране на семена от тагетес, годеция, матиола (шибой), календула и др. Събирайте семена в сутрешните часове, за да предотвратите разпиляването им от разпукване на плодовете. Преди да ги сложите за съхранение в книжни пликчета, просушете ги на сенчесто и проветриво място за няколко дни. Към края на месеца започва засаждането на постоянно място на разсада от теменужките, незабравките, топ карамфила, градинската ружа, паричките. Август е и най-подходящото време за размножаване на розите чрез резници. Резниците може да вкорените направо в почвата, където искате да растат бъдещите храсти, но по-добри условия може да създадете в сандъчета, саксии или специално подготвени лехи. Чрез резници подобно на розата сега може да се вкореняват и други многогодишни цветя.

Твърде интересен начин за размножаване на царската бегония е чрез листни резници. За да ви го покажем сега, ние заснехме отделните моменти още през юни, когато също е подходящо време за тази цел.

Въпреки името си, тя ни най-малко не засенчва красотата и достойнствата на всички останали бегонии, с които се гордеят например бегония каролина, бегония фолиоза, бегония металика, бегония масониана или бегония рицинофолия. И без да е по царски капризна към условията на отглеждане, тя спира погледа на ценителя на крастата за дълго върху царствената си особа.

Стъблата и в причудливи извивки оформят приятния й външен изглед. Асиметричните й сърцевидни листа, които селекционерите са покрили с багрите на наметалото от приказки за прелестни царици са като кадифено удоволствие за окото. В различните сортове ще ги видим в различни тонове на зеленото, червеното, виолетово-червеното, антоциановото и в още много други разцветки, със сребристи ивици или кръгове, или пък изцяло сребристи, с равна повърхност или приятно накъдрени.

Приятните багри и нежните власинки на листата им придават мекотата на кадифето. Днес много се ценят сортовете със сребристоблестящи и с изпъстрени листа. Бегониите по принцип могат да се размножават чрез вкореняване на всички надземни части. Царската бегония (Begonia rex) не прави изключение.

Може да използвате част от стъбло с листа, може да потопите само дръжката на един лист и ще получите ново растение. Най-приемливият и най-използваният начин е чрез листни резници. Точно така – листни резници, което ще рече нарязани листа.

Нарязани по подходящ начин и поставени при подходящи услови те образуват на определено място растежен център, от който се развиват както корени, така и стъбло с листа. Това е толкова лесно, че никак няма да ви е трудно да го направите, дори никога да не сте се занимавали с размножаване на растения. Освен лист от бегония, ще ви трябва някакъв съд, перлит или чист речен пясък, нещо, с което да покриете съда с вкореняващите се листни резници, за да създадете висока въздушна влажност и, разбира се, остро ножче. В търсене на подходящ съд ние попаднахме на опаковка от домати и решихме да направим опита в нея, за да ви подскажем, че може да използвате различни други подобни опаковки. Нашата имаше дупки на дъното и на капака, което осигурява оттичането на водата и необходимото проветрение, но ако вашата няма, трябва да и направите. Капакът ни спести и търсенето на средство за покриване, което всъщност никак не е трудно – един найлонов плик щеше да свърши същата работа. Дънните отвори покрихме с неравни камъчета , така че през тях да изтича водата, но да не се изсипва перлитът. Така осигурихме необходимия дренаж. Перлитът нанесохме като достатъчно дебел пласт, в който да закрепим листните резници . За размножаване избрахме един нормално развит лист . За да направим точно срезовете, го обърнахме така, че да легне върху горната (лицевата) страна . С остро ножче направихме три среза през оформилите са от главните жилки три дяла на листа. Така получихме три лисни резника от един лист . В този си вид те не са удобни за работа, а и тъй като голяма част от петурата е запазена, ще изпарява много вода. Затова изрязахме и част от нея . Така резниците придобиха триъгълна или трапецовидна форма и размери, които ги правеха удобни за засаждане в избрания от нас съд . Малкият разцеп в основата на жилката, както се практикува и при дръжките, ускорява коренообразуването и ние се възползвахме от този факт . За да предотвратим загниването, използвахме изпитания метод – просто потопихме основата в прах от стрити дървени въглища . Така подготвените резници “посадихме” в приготвеното легло от перлит. На капака поставихме етикет с указание за съдържанието и дата на залагане на нашия опит . Така подготвения съд поставихме на леко засенчено място сред другите цветя. Оттук нататък грижа ни бе само да следим да не изсъхне перлитът. Наложи се да добавяме по малко вода, което правехме внимателно без да мокрим листните резничета. Много удобен начин на поливане се оказа потапянето на дъното на съда във вода до равнището на перлита. Тя проникваше през дренажните отвори веднага. Веднага изваждахме и съда да се изцеди водата. След 30-35 дни покаралите нови листенца покриваха перлита и това бе указание, че са се образували корени. Вече можеше да засадим младите растения в индивидуални саксийки. Ангажирани с друга работа, това успяхме да направим едва на четиридесетия ден, което всъщност не беше закъснение. С помощта на специално приготвена пръчица изваждахме внимателно младите растения . Те бяха развили множество коренчета. Полепналия по тях перлит не отстраняхме, за да не повредим нежните коренови власинки . Известно е, че малките растения не бива да се засаждат в големи саксии. Прехвърлянето им в все по-големи и по-големи трябва да става последователно с нарастването им. Затова и ние използвахме най-малкия номер саксийка – 7. Не пропуснахме да осигурим дренаж, като покрихме първо дренажните отвори на дъното с парченца от стара глинена саксийка . След това оформихме недебел пласт от речен пясък . Почвената смеска, която използвахме, се състоеше от широколистна листовка, торф и чист речен пясък с преобладаващо участие на листовката . Накрая, разбира се, поляхме с лейка без решетка, за да не мокрим листенцата , с което осигурихме и по-плътния контакт между корени и хранителен субстрат. Не се и съмняваме, че не след дълго младото растение ще стане голямо и хубаво, като майчиното, от което взехме само един лист. Те бяха развили множество коренчета. Полепналия по тях перлит не отстраняхме, за да не повредим нежните коренови власинки.

Вашият коментар