петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Четвърти ден на фермерските протести (Обзор)

Протестиращите определят досегашния диалог с властта като конструктивен, но държат на основните си искания

В очакване на развитие на преговорите с управляващите, земеделските производители днес организираха нови блокади на пътни артерии в страната. Исканията остават същите, а блокадите по пътищата днес продължиха до 15 часа.

Както БТА съобщи, и трите изхода за магистрала „Тракия“ в Ямболска област и днес бяха блокирани от протестиращи земеделски производители. Беше спряно движението в района на пътните възли край селата Дражево, Кабиле и Веселиново. Пътят между Ямбол и Сливен също остана затворен. Преустановен бе трафикът по международния път от граничен пункт „Лесово“ към пътен възел „Петолъчката“.

Животновъди и земеделци от Павел баня и Казанлък блокираха за пореден ден движението по Подбалканския път Бургас – София в района на разклона за град Павел баня.

Протестиращите бяха предимно малки производители, които са категорични, че при настоящите условия техният фалит е само въпрос на време.

Блокиран беше и разклонът за казанлъшкото село Дунавци.

Зърнопроизводители от Силистренско се включиха в недоволството на колегите си от страната. Днес протестът се проведе на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Според Димитричка Търпанова в катализатор на протестите се е превърнало нежеланието на управляващите да включат в бюджета за тази година средства за компенсации.

Блокади със земеделска техника имаше и на пътя Стара Загора Димитровград.
Земеделците затвориха автомагистрала „Тракия“ за повече от половин час Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов определи последния кръг от преговори при премиера академик Николай Денков като „конструктивен“, като заяви за БТА, че има сближаване на позициите по исканите законодателни промени.

Протестиращи в Монтанско блокираха главен път Е 79 при село Горна Вереница. Втората блокада беше на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“. Ограничено бе и движението на пътя София – Русе при Луковит.

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ при Русе за четвърти ден и раздаваха бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори. Преди това те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

Земеделските производители от Врачанско блокираха движението между Мизия и Оряхово.

„Основното, което ни притеснява, са промените в българското законодателство, в правилата по отношение на зелената сделка и как ще бъде гарантирано, че всичко това ще се случи, обясни за БТА един от организаторите на протеста във Врачанско Румяна Ангелова.

Земеделски производители за пореден ден затвориха с тежка техника основни пътища във Варненско. Протестите бяха на четири места в областта. Затворени бяха пътят Варна – Бургас в района на местността „Харамията“ и село Рудник, както и отсечките между Дългопол и Провадия, и Дългопол и Цонево.

Протестите на земеделците в област Хасково се разраснаха с проява на недоволство в още една точка от региона днес – в Ивайловградско. Сдружение „Необлагодетелствано животновъдство и екология“ и Асоциациите на зърнопроизводителите и животновъдите в България организираха шествие в най-южната община на региона.

Техника се събра на кръговото движение на главния път Ивайловград-Любимец, като шествието продължи с маршрут през Ивайловград и село Славеево до граничния пункт с Гърция Ивайловград – Кипринос.

Както и в предишните три дни, селскостопански производители блокираха с машини пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе – Маказа и Пловдив – Свиленград.

Протестиращи земеделци се събраха на главния път София – Варна край Търговище.

Фермери блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Маказа“ в района на кръстовището за пункта и Момчилград, познато сред местните като спирка Джебел, с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Действията им бяха подкрепени от колеги от Смолян и Карлово.

Земеделски производители от Пернишко, Брезнишко и Радомирско излязоха и днес на протест, като за два часа беше спряно движението по пътя от Перник към границата със Сърбия в района на „Радина чешма“. В община Брезник бе затворен пътят към гр. Батановци, а в Радомир протестиращите се събраха за втори ден в началото на града, в района на ж.к. Арката, блокирайки пътя от София за Кюстендил.

Земеделски производители в Разград блокираха пътя Разград – Русе в участъка край Гецово.

Арендаторът Васил Петров посочи, че досега направените предложения на правителството не са най-добрите и очакват на срещата, която предстои следобед между протестиращите от страната с премиера и земеделския министър, те да бъдат преразгледани. Той добави, че за да се постигнат исканията им, трябва търпение и настоятелност.

„Постигнатите междинни споразумения между Българската аграрна камара и управляващите не ни удовлетворяват. Протестите ни ще продължат, докато не получим конкретни гаранции по исканията ни“, каза и Пламен Томов, председател на контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Земеделски производители от Шуменско трети ден протестираха със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района.

Протестът на зърнопроизводителите днес блокира и дефилето с. Варвара – Велинград във времето от 13:00 до 17:00 часа.

Създадена бе организация за пренасочване на движението през Белово – Юндола и Пазарджик – Пещера – Батак – Цигов чарк – Ракитово – гара Костандово и обратно.

За четвърти ден производители от Пазарджишко блокираха със земеделска техника и подхода към автомагистрала „Тракия“ в района на пътен възел Гелеменово.

В област Плевен земеделски производители блокираха за часове с тежка техника важни пътища.

Земеделски производители от региона на Самоков и Дупница протестираха край община Сапарева баня. Те затвориха и пътя Самоков – Дупница за около час. По този начин се образуваха километрични опашки. Полицейски служители отбиваха автомобилите при самоковското село Белчин, за да не се образуват още колони от чакащи.

Земеделски производители от Самоков се включиха и в протест край Ихтиман.

Земеделци отново затвориха пътя към „Дунав мост 2“ при Видин. До 16:00 часа беше спряно движението за тежкотоварни автомобили от и към границата с Румъния при Видин.

В протест дне се включиха животновъди и земеделски производители от Еленско, а край Пловдив протестиращите производители се събраха на пътя край село Труд без обаче да блокират магистрала „Тракия“.

Ако не бъде постигната договореност с правителството, земеделските производители обмислят да продължат протестите в София през следващата седмица.