понеделник, март 8, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Copa Cogeca иска спешни мерки срещу твърд Brexit

Аграрният сектор и хранителната индустрия призоваха Брюксел за нова компромисна формула по Brexit

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка
1.03ХилядиЧетения

В съвместно писмо от Европейския съюз на фермерските организации и Food Drimk Eropa поискаха от Брюксел спешни мерки за защита на фермерите в случай на твърд изход на Великобритания от ЕС, пише topagra.com. От двете организации призоваха британския премиер Тереза Мей и основният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние да не допускат излизането на острова от Общността без договор, с което биха поставили под заплаха годишен оборот от 40 млрд. евро.

Както е известно британския премиер Тереза Мей ще се срещне с шефа на ЕК Юнкер днес в Брюксел, където отново ще обсъдят сделката за изход. В навечерието на срещата им се появиха призиви за това, ЕС да положи усилия за намиране на компромисна формула, с която да се спомогне за запазване на общия стокообмен между двете страни, който годишно възлиза на 58 млрд. евро. В обръщението на двете организации се казва, че „аграрният сектор и хранителната индустрия в Европа ще са сред най-засегнатите от brexit икономически сектори”. Въпреки дадения на Мей мандат от парламента в Лондон за нови преговори, от Брюксел неколкократно заявиха, че сделката няма да бъде предоговаряна.