сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Д-р Петър Бодуров: Ваксинация, а не масово умъртвяване на здрави животни

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако беше спазена нашата ветеринарна наука и беше направена ваксинация, чумата по дребните преживни животни нямаше да влезе у нас

2.51ХилядиЧетения

„Ако беше спазена  нашата ветеринарна наука и беше направена ваксинация срещу всички вируси, този екзотичен вирус нямаше да влезе, защото имунитетът на животните щеше  да е здрав”, заяви дългогодишният  ветеринарен лекар Петър Бодуров пред БНР. Според него причината за навлизането на чумата по дребните преживни животни е, че не са били взети превантивни мерки срещу заболявания като шапа и други.

Според него сегашната ситуация е повторение на предходни, при които е била приложена максимата: „Дайте да унищожим животните, за да е спокойно всичко”. Той цитира член 47 ал.2 от закона за ветеринарномедицинската дейност, според който при опасност от широко разпространение на заболявания , министърът на земеделието по предложение на шефа на БАБХ и съгласувано с ЕК, може да разпореди ваксинация на животните.  Според него ваксинацията не се случва, защото „има някой, който стои зад цялата история и това е свързано с пазарите, защото има и свръхвнос на месни и млечни продукти в ЕС. Масовото ефтаназиране на животните според него също може да се избегне . „Изолират  се ако има клинично – болни животни. Мъртвите се отстраняват. След това вече, като се констатира какво е заболяването, се прилага самата ваксинация на здравите животни. И така е било преди много години. Но се правеше пълно изследване, правеха се и арбитражни проби, за да се докаже това ли е заболяването или не е това“, каза специалистът.

Вчера протестиращи животновъди, блокирали пътя към селата в ямболската община  Болярово заявиха пред местното радио 999bg , че поради особения имунитет на животните в Странджа, които се отглеждат при екологични условия, те не реагират на западните тестове, и чрез тях не може да се установи дали имат симптоми на заболяването.

NivaBG.com