събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Десислава Танева: Изплащаме парите по обвързаното подпомагане на 1 март

Ставките по отделните направления ще бъдат увеличени от близо 7 до 54%

111Четения

“На 1 март, ще изплатим около 90 млн. лв. обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци”, съобщи земеделският министър пред БНТ.

Заповедта със ставките на декар за всяка отделна група се очаква днес, 26 февруари. Те ще бъдат увеличени от близо 7 до 54% по отделните направления спрямо миналата година.

„Най-високото увеличение на ставките – с 54%, е при картофите, лука и чесъна. При сливите и десертното грозде е 6%, при основните плодове –20%, а при останалите зеленчуци – средно между 40 и 50%“, допълни ресорният министър.

Увеличението идва благодарение на възможността за прехвърляне на 140 млн. лв. от ПРСР 2021 към директните плащания на Кампания 2020. Още през лятото на 2020 г. се разбра, че обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци ще дойде с минимум 12% по-високи ставки.

Десислава Танева беше категорична, че на следващия земеделски министър “няма как да му е лесно”. “Парите не са достатъчни спрямо инвестиционните намерения и вече проектната готовност на земеделските производители. Те израстнаха много от 2007 година насам. Ако в първите години ние казвахме да не загубим пари и как да ги усвоим, сега въпросът е съвсем друг”, заяви тя.

В политиките за управление на земеделието се дава предимство на биологичното земеделие – плодове, зеленчуци и животни. От друга страна, зърнопроизводителите са най-устойчиви и най-конкурентоспособни, подчерта земеделският министър.

Виктор Павлов