четвъртък, септември 21, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Производители: ДФЗ не плаща по програмата училищен плод

Фирмите „Ню проджектс консулт“ и „София плод“ вече имат спечелени три окончателни дела във Върховния административен съд срещу Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по програмата за доставка на плодове в училищата и детските градини в страната. Общата стойност по тях е за над 13 480 лeвa и до днес все още не са изплатени, заяви в писмо до медиите Милена Рашева, управител на компаниите и земеделски производител, съобщава БТА.

По думите ѝ Фонд „Земеделие“ трябва да намери начин да изплати тези средства, след като е осъден. Според Рашева е крайно време служители на ДФЗ да носят персонална отговорност, когато не изпълняват указанията по прилагане и тълкуване на закона, дадени от съда. Те трябва да бъдат глобявани, когато заради тях държавата е осъждана. „Странно е съдът да се произнася, че актовете са им незаконосъобразни, а фондът умишлено за да не плати, издава нов незаконосъобразен акт, с който освен че показва явно неуважение към съда в същото време грубо уронва престижа на ДФЗ и държавата като цяло. Това го няма никъде в другите страни на ЕС“, подчерта Рашева.

„Ню проджектс консулт“ продължава да води и други дела срещу Държавен фонд „Земеделие“ за отрязани общо 766 000 лева по програмата за доставка на плод в училищата и детските градини в страната. Административен съд – София-град вече се произнесе в полза на фирмата с решение от 28 юни т.г., като разпорежда ДФЗ да изплати парите и разноските по делото. Въпреки че компанията е одобрена от самия ДФЗ за доставчик по действащата процедура, авансира със собствени средства закупуването и транспортирането на продуктите, представя изрядни заявки за плащане, дружеството не получава възстановяване на направените разходи.

От ДФЗ твърдят, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала „лично“ доставките, а ги е „превъзложила“ на други 3 юридически лица. Според собственика на „Ню проджектс консулт“ и земеделски производител Милена Рашева значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и Наредбата обаче такива основания за отказ от плащане няма.

Всяка година близо 420 000 български деца, посещаващи над 3400 учебни заведения в цялата страна, хапват витамини по схемата „Училищен плод“. За да се хранят по-здравословно българчетата, от ЕС отпускат около 4 млн. лева годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко, решават учебните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на фонд „Земеделие“.

На искане за коментар Фонд „Земеделие“ поясни пред БТА, че решението на съда от 28 юни т.г. не е окончателно, респективно не е влязло в законна сила, тъй като срещу него е подадена касационна жалба от страна на ДФЗ, по която предстои да бъде образувано производство пред Върховния административен съд на Република България.

Според ДФЗ диспозитивът на съдебното решение не е осъдителен и не разпорежда на фонда да извърши плащане по подадените заявки за плащане.

Виктор Павлов