четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

И любителския риболов в Черно море ще е с билети

Риболовците извършващи дребно мащабен риболов ще се отчитат по електронен път за количествата и вида на уловената риба

Основен акцент в Програмата ще бъде стимулирането на аквакултурите и иновациите.Основен акцент в Програмата ще бъде стимулирането на аквакултурите и иновациите.

Любителският риболов в Черно море да се извършва с риболовни билети, предвиждат приетите днес на първо четене от депутатите в земеделската комисия промени в закона за риболова и аквакултурите. Идеята на вносителите от Министерския съвет на промените е да се постави знак на равенство между любителския риболов във вътрещните водоеми и река Дунав за които се изисква риболовен билет и морският, за който до момента не се изискваше такъв. По време на дебатите предхождащи приемането нановите текстове беше уточнено, че цените на риболовните билети се запазват, като издадените преди влизането на новите разпоредби билети ще важат и за морски риболов. Годишният риболовен билет е на цена от 25 лева. От опозицията се усъмниха, дали от ИАРА ще имат достатъчно капацитет, с който да се извършват контрол и проверки за нерегламентиран риболов.

Освен това се въвежда определението дребномащабен риболов“, което ще обхваща риболова с лодки с дължина до 12 метра, при който извършващите този вид риболов ще са длъжни да подават информация за вида и количествата на уловената риба по електронен път. От управляващите се оправдаха с изискванията на Комисията за Средиземно и Черно море за по-голяма отчетност при любителския морски риболов.