петък, юли 12, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

InVigor – Успешният старт е най-прекият път до финала

Invigor е европейска селекционна програма на БАСФ, чиято цел е да направи производителите на рапица от южна Европа по-гъвкави и по-успешни в производството.

Invigor е линия хибриди предназначени за регионите, в които се случват най-силните климатични промени на континента.

Хибридите зимна рапица от последно поколение на БАСФ помагат на производителите да се справят с най-трудните предизвикателства на съвременното полско производство:

 • Кратко време за развитие наесен– сухото и топло време наесен закономерно води до изтегляне по-късно на сроковете на сеитба. Това обаче скъсява периода в който рапицата има възможността да се подготви успешно за предстоящото студено зимно време. Тук е едно от най-големите предимства на хибридите на БАСФ. Неслучайно Invigor се идентифицира с отличният „вигор“ ефект. Добрият вигор (първоначален темп на развитие на растенията) дава огромно предимство на рапицата наесен. Тя бързо достига фазата необходима за успешно презимуване (розетка), по-малко уязвима е на атаки от гризещи насекоми, и много по-бързо се вкоренява и развива дори при ограничена почвена влага. Добре развитата наесен рапица е най-важното условие за постигане на високи и стабилни добиви. Причините за това са две:
  • Наесен се залага потенциала за добив – колкото по-добре е развита рапицата, толкова по-голям потенциал ще има тя.
  • Напролет предимство имат посевите които са в отлична кондиция, намират се в  нужната фенофаза, и могат да развият бързо мощни растения с необходимия брой разклонения и съответно шушулки.
 • Ролята на Invigor е точно такава – да развие рапицата наесен, за да и даде предимство напролет.
 • Зимни и пролетни студове– късните пролетни възвратни студове често се оказват по-голям проблем от студените, но безснежни зими.
 • Болестисилно вредоносното влияние на заболяванията в края на вегетацията.
 • Нежелано разпукване на шушулкитеключов момент, особено в интензивни като 2023 години, когато дъждовете и ветровете спомагат за по-лесно разпукване на шушулките и загуби на зърно на полето

Контрол върху плевелите – един от основните проблеми при рапицата, който успешно обаче се решава с технологията Clearfield. Повече от половината производители на рапица залагат на Clearfield и броят им постоянно се увеличава.

Няколко много важни предимства отличават хибридите Invigor на БАСФ:

 • Отличен „вигор“ ефект– бърз първоначален старт и буйно развитие наесен за достигане нужните параметри на растенията за по-успешно презимуване и бърз рестарт на вегетацията напролет. Най-много шансове за успех има рапица, която преди зимата е достигнала фаза „розетка“, с растения чиито централен корен е с дължина 20-25 см и дебелина в най-дебелата си част поне 8-10 мм.
 • Стабилно представяне при стресови условия(умерени засушавания, температурни амплитуди и други)
 • Комплексна защита от болести и загуби при прибиране на продукциятафома, алтернария, вертицилиум, склеротиния и други.
 • Много висока студоустойчивост и зимоустойчивост

 

За есента на 2023 година БАСФ поставя силен акцент върху 2 хибрида рапица от двете основни технологии – конвенционална и Clearfield. Те притежават всички изброени качества, но всеки от тях има какво още да покаже на полето.

 

Inv 1310

КОМПЛЕКСНА ГЕНЕТИКА С ТОП СТАБИЛНОСТ В ПРЕДСТАВЯНЕТО

Новият конвенционален хибрид Inv 1310 обединява качествата на по-голямата част от новата генерация хибриди на компанията. Той стигна до пазара след множество отлични резултати от опити в Източна Европа – от Балтийските държави, през Полша, Унгария, Румъния и до България. Хибридът се отличава с висок потенциал за добив и стабилност в представянето. Това което се откроява обаче е изключително бързото развитие наесен (по-добро от един от еталоните в това направление Inv 1170), с отличната си студоустойчивост доказана в Полша и Латвия, както и с отличната си толерантност на болести като склеротиния, фома, алтернария и вертицилиум. Inv1310 показва топ стабилност през 3 години на официално изпитване и фирмени микропарцелни опити във всички държави където е изпитван. Регистрирана беше и много висока толерантност на разпукване на шушулките и преживяемост на растенията през зимата.

Inv 1266 CL

ВИНАГИ КОНКУРЕНТЕН В ДОБИВИТЕ, СИГУРЕН НА ПОЛЕТО

Inv 1266 CL категорично се наложи при почитателите на Clearfield технологията у нас. Производителите от Южна България най-добре знаят това. Inv 1266 CL е от хибридите, който максимално добре оползотворява това което му се предлага на полето и е показва завидна конкурентност. Доброто представяне на полето е силно подкрепено от изключително високата устойчивост на разпукване на шушулките, надеждната защита от болести, и доброто представяне напролет при подновяване на вегетацията. Inv 1266 CL е от хибридите които максимално добре оползотворяват потенциала си за добив и го правят категорично и в Северна и в Южна България.

Invigor на БАСФ

 • Създадени с най-модерните селекционни методи (Ogura, CMS)
 • Надградени с последните иновации в генетическата защита от болести
 • Широка мрежа от опитни локации в цяла Европа с цел бързо и точно определяне на силните страни на хибридите
 • Прецизно позициониране и райониране на хибридите за максимална ефективност на полето
 • Качествени семена и заготовка – стандартизирани технологии за семепроизводство и заготвяне на семената
 • Семената Invigorстигат до фермерите със специална защита от  болести и неприятели – фабрично третирани с най-иновативните продукти за растителна защита:
  • Integral®Про
   • Защитава от болести засягащи растенията при поникване
   • Защитава растенията наесен от Фома
   • Намалява повредите на Рапична оса

Лумипоза® – защитава растенията наесен от Земни бълхи,  Рапична стъблена бълха, Зелева коренова муха, Рапична листна оса.
(Лумипоза® е регистрирана търговска марка на Corteva Agriscience)