понеделник, декември 5, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Иван Христанов: БАБХ са създали схема за източване на държавен ресурс

Бившият зам.-министър на земеделието и храните Иван Христанов даде подробности в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв за схемата за източване на държавни средства чрез инсенераторите, в които се изгарят умрели животни. В последния си работен ден той подаде и сигнал за измамата в ГДБОП.

„Направихме проверка, при която разкрихме, че ръководството на БАБХ, заедно с конкретни експерти, са създали умишлено схема за източване на държавен ресурс. Става дума за инсенераторите, в които се изгарят умрели животни. За инсенерирането се плаща от държавата по схема за държавна помощ. Оказва се че животни са изгаряни по няколко пъти. Има огромна разлика между дата на изгаряне на животното и датата на смъртта. Само за животните, при които разликата в този период е над 30 дни, са около 20 хиляди“, разказа той.

По думите му хипотезата е, че тези животни са отчетени като изгорени само по документи. В България има две локации с инсинератори, които са общо шест. „Те работят над капацитета си. Всички инсинетарори се управляват от две фирми. Те получат обаче материал от всички областни дирекции”, подчерта Христанов.

Виктор Павлов