петък, април 19, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Иван Кабуров: Субсидирането да е според спецификата на региона

"В Пазарджик отглеждаме зърно заради по-доброто финансиране, тук е зеленчуков район", допълва фермерът

5.4ХилядиЧетения
NivaBG.com

“Разпределението на субсидиите от еврофондовете трябва да се обуславя от спецификата на съответния регион. Държавата трябва да субсидира във всеки район това, което се отглежда най-добре”, заяви  за nivaBG Иван Кабуров, земеделски стопанин от Пазарджишко.

В момента той е зърнопроизводител. Не е труден, но е отговорен занаят. Зърнопроизводителите в Пазарджишко обаче не могат да се конкурират с тези в Северна България и най-вече в Добруджа.  “Ние сме в по-неизгодна позиция. Почвата и условия на север са по-добри. Там има и повече валежи. Пристанището е наблизо и цената на зърното и винаги с няколко стотинки по-висока. При нас в Тракийската низина почвата  е по-песъчлива. Това износва техниката”,допълва  зърнопроизводителят.  В Южна България и комасацията   е голяма.
“В Мало Конаре,където са земите ми, има 200 производители. Само половината от тях са регистрирани.Терените, които се обработват да  раздробени. Имам 8 хиляди дка земя, разделена на 600 блока”, разказва Иван Кабуров.
Всичко това увеличава себестойността на продукцията. При пръскане е трудно,трябва да се внимава  да не се изгори продукцията на съседа. Същото е и при торенето.
Според Кабуров за Пазарджишко се е най-добро зеленчукопроизводството. По думите му тукашните земеделски производители отглеждат зърно защото субсидирането е по-добро. Зърнопроизводството изисква техника и по-малко работници.
“Преди  отглеждах 1200 дка зеленчуци. Тогава имах 150 работника. Сега имам 8 хиляди дка  и ги обработвам  с 6-7 човека. Разходите са в пъти по-малко. Субсидията  за зърното е по-голяма от тази за  зеленчукопроизводството.Разходите при отглеждането на зеленчуци са обаче са повече. Затова и колегите от региона ни се насочиха към зърното,а то не е толкова характерно за нас”, поясни Кабуров.
Той е спечелил и проект по  мярка 4.1 От 10 дни работи по изграждането   на модерна оранжерия с голямо въздушно пространство, засенчване и климат контрол.   С иновацията на своето стопанство стопанинът се надява   да увеличи производството и качеството на зеленчуците. А какви ще са вкусовите им качества предстои на пролет да се разбере.
NivaBG.com
Виктор Павлов