сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Лозарите в Пазарджишко чакат по-ниски добиви и средно качество грозде

Изкупната цена върви между 50 и 65 стотинки за килограм.

85Четения

От няколко дни тече кампанията за гроздобера в Пазарджишка област и най-вече в изцяло винарската община  Септември. Местните озари чакат по-ниски добиви и средно качество грозде . Изкупната цена върви между 50 и 65 стотинки за килограм.

С нарочни свой заповеди кметовете на основните “винарски” селища – Карабунар, Виноградец, Ветрен, Бошуля и Славовица вече са определили места и пунктове за изкупуване на реколтата. А стопаните не са много обнадеждени.

Тази година климатичните особености в региона не бяха особено подходящи за лозята – студената пролет и трайната суша, не подминаха насажденията.

В Септемврийско почти два месеца не е имало валежи със стопанско значение и лозарите са категорични, че като цяло очакванията са за по-слаба реколта в сравнение с предишни по-благоприятни години.

“На места гроздето започна да съхне, още преди да е узряло. Салкъмите не можаха да се налеят и зърната останаха малки. При червените гроздове наблюдаваме по-малко чепки, което ни навява на мисълта, че това се дължи на студените май и юни, когато трябваше лозята да са във фаза опрашване и цъфтеж.

Започваме гроздобера със свити сърца, защото неизвестността е голяма. Винпромите обявиха, както и миналата година, че няма да купуват.

Относно реализирането на пазара на моята продукция, аз нямам притеснения, но имам такива за цената, на която ще бъде реализирана. Себестойността на един килограм грозде е 50 стотинки, всяка цена под тази е загуба. Нашето бране се извършва ръчно, ангажира се огромен поток от работна ръка, което също вдига себестойността.”, отчита Иван Благов от село Виноградец.

Винарите са потърпевши и от COVID пандемията. Вследствие на нея износите почти са спрели или са силно редуцирани.

“Имаме отменени поръчки към Япония, Китай и забавени към Европа. Положението е доста сериозно и няма как изключително свитият пазар на вино да не се отрази и на пазара на винено грозде.“, коментира Илко Комсийски от винарска изба край Карабунар.

Последния удар за карабунарци пък дойде само преди няколко дни. При пожар в землището на селото изгоряха десетки декари лозя в първокачествени винени сортове.

Във Ветренско са по-големи оптимисти за тазгодишната реколта.

“Зависи от местността, но като цяло очакванията са за добра реколтата при нас”, коментира кметът на Ветрен Радослав Лютаков.

 

 

Виктор Павлов