сряда, октомври 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Министър Танева: Няма спрян нито един евроцент по земеделските програми

Така тя отговори на твърденията на бившия министър на икономиката Асен Василев, че от Брюксел са спрени 350 млн. за земеделския сектор

138Четения

“Няма нито един евроцент спрян по програмите по земеделие. Не само това, ние сме в режим на плащания, от 16 октомври влизаме на директни плащания 20/20 по всички мерки. В настоящата 2020 г. е осигурен най-големият финансов пакет за подкрепа на земеделските стопани. Всичко върви бързо – и като подаване и обработване на заявления, и като плащане”, заяви в предаването “120 минути” по бТВ министърът на земеделието Десислава Танева. Така тя отговори на твърденията на бившия министър на икономиката Асен Василев, че от Брюксел са спрени 350 млн. за земеделския сектор.

Твърде рано влязохме в предизборна кампания, за всичко което се прави, си има правила и форми на отчитане, коментира още министърът на земеделието.

Преди това в предаването Асен Василев съобщи, че правителството явно очаква спиране на потоците, с които бюджетът се финансира, или очаква много тежка криза заради коронавируса.

“Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира,” отбеляза Асен Василев, бивш министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков, по повод на това, че България увеличава дълга с още 5 милиарда.

Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите или поне има подготовка за такъв евентуален сценарий, отбеляза той. Като причина за това Асен Василев посочи тежката политическа криза, която по думите му виждаме 73 дни, която вече се е прехвърлила и в Брюксел.

“Едно такова решение вече се взе след думите на министър Десислава Танева. 350 млн. вече са спрени. Предстои да видим дали ще последват спирания в част от другите програми”, каза още Асен Василев. Това според него ще стане ясно след дебата в Европейския парламент в началото на октомври.

“Вече има дадени заявки от европейски комисари и от ръководителя на ЕК, че ако се види, че няма спазване на върховенството на закона, биха последвали финансови санкции за съответната страна.

Ако това се случи, е по-добре да сте взели заема преди да се случи, коментира той.

Виктор Павлов