неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Над 7 милиона тона е добивът на пшеница това лято в България

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години. Според  браншовата организация на зърнопроизводителите поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното.

Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.,съобщава БНР.

„При 12 милиона декара пшеница излиза рекордна реколта в страната – над 7 милиона тона“, каза производителят Илия Проданов.

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много, и в цена на товарите и в цена на препаратите, и горивата“, каза Проданов.

Той не пропусна да коментира и публикациите, че добрата реколта ще позволи на зърнопроизводителите да подновят луксозния автопарк, с който от години се асоциират след конфликта си с бивш финансов министър.

„Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече.“

Започна кампанията и по прибиране на слънчоглед в Добричка област. От Областната дирекция „Земеделие“ информират, че в крайморските общини Каварна и Балчик стопаните са прибрали средно по 270 кг/дка от първите ожънати полета. В други общини показателите скачат до 310 кг/дка.

Виктор Павлов