петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Експерти обсъждаха какво ще се случва с ОСП след 2020 г. и къде сме ние

Липсата на достатъчно работна ръка

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Какво ще се случва с Общата селскостопанска политика и къде е мястото на българското земеделие в нея след 2020 година, беше сред основните акценти по време на специализирана дискусия с участието на експерти от аграрното ведомство, неправителствения сектор и представители на различните браншови организации. Експерти в сектора изказаха мненията си за бъдещата визия на земеделието-европейско и българско, конвенционално и биоземеделие. Стана ясно, че преди да се впише в европейската политика, българското земеделие трябва първо да реши своите проблеми, а те не са никак малко.

Сред основните проблеми са непрекъснатите промени в ПРСР през предходния период. Според Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, фермерите очакват каквито и реформи да претърпи политиката в сектора, то тя да не се променя толкова начесто, колкото досега. „Това е скъпо упражнение и не позволява на хората да планират в дългосрочен план”, заяви тя.

Друг проблем е несъответствието между производството и преработката на селскостопанска продукция. Стана ясно, че в последните години по различни европейски програми у нас са били изградени значителни преработвателни мощности, чиито капацитет е повече от това, което се произвежда като растениевъдна или животновъдна продукция.

Не по-маловажен е проблемът с работната ръка. Представители на браншовете призоваха на инвестициите да не се гледа само като на финансов инструмент, но и като на вложения в човешкия капитал. Според оранжериен производител от Петричко е крайно време да се инвестира в работна ръка. Той се оплака, че неговите работници масово са избрали да берат ягоди в Холандия пред това да работят в сектора на оранжерийното производство у нас.

 

Освен това подпомагането на земеделските производители у нас остава неефективно, и освен до изкривявания, не води до повишаване на качеството на производството.

Според Стоян Гребенчарски от „Интелиагро” въпреки че обвързаната подкрепа е била насочена към уязвими сектори в земеделието , не е дала видими резултати що се отнася до стойност на производството и дял от него. „Тя реално обрича малките ферми да останат такива, и ги обрича на икономическа мизерия тъй като обвързаната подкрепа не е обвързана с качеството на производството”, заяви експертът.

 

 

Вашият коментар