събота, май 30, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Fonterra очаква по-високи цени на млякото през 2017 година

Заради ниските цени в редица региони на света се наблюдава спад в производството

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Най-големият преработвател на мляко в света- новозеландският концерн Fonterra обяви, че очаква изкупните цени на суровината да се повишат през следващата година. Това информира UkrAgroConsult. Според последните им прогнози изкупната цена на млякото през 2017 година може да достигне до 3,83 US долара за килограм, а като се отчете и годишната печалба от акциите на концерна, то тя може да нарасне до 4,20-4,27 US долара за килограм.

 

Според шефа на компанията Джон Уилсън от времето на последната им прогноза през август до сега се наблюдава постепенно намаляване на доставките на мляко на международните пазари, докато търсенето остава стабилно. „Производството на мляко в основните региони постепенно намалява като отговор на ниските цени. Така например количествата мляко, произведени в ЕС започват да се изравняват с нивата от 2015 година, докато в Нова Зеландия се наблюдава спад в производството с над 3%”, коментира Уилсън.

 

В същото време според него се забелязва известно повишение в цените на млечните продукти на електронната платформа Global Dairy Trade, частично компенсирани от високия обменен курс на новозеландския спрямо американския долар. Пазарът по думите му обаче все още остава нестабилен, и от компанията ще продължат да актуализират прогнозните си цени през следващите месеци.

NivaBG.com

Вашият коментар