неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИТютюнопроизводство

МЗХ: Кампанията за изкупуване на тютюн от реколта 2014 вече е започнала

Фирмите-изкупвачи на тютюн са поели ангажимент да приключат кампанията в срок

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала. Това стана ясно от среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й д-р Цветан Димитров с фирмите-изкупвачи на тютюн.

Изкупвачите смятат, че заради неблагоприятните климатични условия реколтата е с по-ниско качество от миналата година и част от нея не отговаря на минималните изисквания. Те посочиха, че има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн отколкото са договорили за изкупуване. Фирмите-изкупвачи поеха ангажимент да приключат кампанията в срок.

МЗХ съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна.

„Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства“, подчерта министър Танева.

Танева допълни, че законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.

NivaBG.com

Вашият коментар