неделя, юли 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

МЗХ подготвя промени в методиката за изчисление размера на акциза от горивата, който ще бъде възстановяван на земеделските стопани

Разходната норма за горивата за пшеницата ще е 7

Аграрното министерство повишава нормата за разход на гориво за производители на плодове и зеленчуци, и намалява тази за животновъди

 

МЗХ подготвя промени в методиката за изчисление размера на акцизите от горивата, който ще бъде възстановяван на земеделските стопани. Това стана ясно по време на обсъждането на промените в закона за подпомагане на земеделските производители в комисията по земеделие.

 

Съгласно направените разчети и осъвременяването на данните има известни промени в досегашните разходни норми съответно за култури със слята повърхност (пшеница, ечемик, ръж)  тя се повишава от  70,9 на 76,6 литра на хектар ( от 7,0 на 7,9 литра на декар)   а  при  царевицата от 8,14 на 8,4 литра на декар. Значително повишение на разходната норма се предвижда за производителите на плодове и зеленчуци. При зеленчуковите култури нормата се повишава от 7,5  на 11,3 литра на декар, а за овошните култури от 6,1 на 15,7 литра на декар.  Драстичен спад има при нормата за животновъдите, която  се намалява от 80 литра на 58,5 литра на брой животинска единица. Причината е много голяма част от фермерите ползвали намаление по старата схема с ваучърите не са успели да докажат дори и половината от старата норма, и се е наложило част от тях да възстановяват средства.

 

Проектът на представената от аграрното ведомство методика е осъвременена  , тъй като старата е била основана на данни от 2009 година. Разходните норми за горивата са разделени за 14 вида култури включително угар и ливади.

 

„Това което предлагаме в момента е да отпадне дневника, който до момента водеха стопаните”,  заяви Дора Ненова от МЗХ. Освен това по тази схема за възстановяване на акциза от горивата няма да бъдат правени допълнителни проверки, а ще се ползват тези  на разплащателната агенция по всички схеми за директните плащания за площ животни. Фермерите ще подават само по едно заявление, след което ще следва изплащане на помощта. Документите пък с които те трябва да удостоверяват дали са в процес на обявяване на несъстоятелност, или са в обявена такава, или че са предприятие в затруднения ще са само с декларативен характер.

 

„Между първо и второ четене ще се опитаме да предложим процедури, които да улеснят прилагането на тази държавна помощ с идеята, че все пак върху земеделските производители има прекалено много административни тежести”, заяви по време на обсъжданията проф Светла Бъчварова. Притесненията според нея са, че в предложените промени не се вижда контрола за заплатените от доставчиците на горива акцизи, защото не само фермерите, но и те трябва да са изрядни към държавата. Депутатите приеха на първо четене предложените в закона за подпомагане на земеделските производители промени.

Вашият коментар