четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Реколта от 7000 декара земеделски култури в Русенско е унищожена напълно

Стопаните

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Реколта на общо 691,06 хектара е унищожена стопроцентово в Русенско от проливния дъжд и градушката, които се изсипаха на 14 май.

Това е констатацията от извършените огледи на комисиите, съобщи директорът на областната дирекция по земеделие Левент Исмаилов пред Дарик.

Щетите са в общините Русе, Сливо поле и във Ветово – съответно 338,01, 176,54 и 176,51 хектара.

Основно пораженията са по слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика. В община Сливо поле сто процента са унищожени и близо 53 хектара с кайсии, праскови, ябълки, череши, сливи и ягоди, като от тях най-засегнати са насажденията с праскови – 32,46 хектара.

Тези стопани, които са регистрирани като земеделски производители, ще получат обезщетение от държавата в края на годината, след като се направят анализите от всички поражения. Исмаилов обясни, че има и хиляди декари с реколта, която е частично засегната. Производителите обаче няма да получат обезщетение, но с протоколите могат да си оправдаят разходите пред НАП, че ще получат по-малко добив.

Според Исмаилов пшеницата, ечемикът и рапицата са “полегнали” и очакваните добиви от декар ще бъдат с около 10-15% по-малко в сравнение с миналата година. Той каза още, че началото на жътвата, предвидено към 20 юни, вероятно ще се отложи с няколко дни.

Вашият коментар