неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

САЩ натискала Европа за внос на повече ГМ продукция, разкриват разсекретени от „Грийнпийс” документи

Преговорите между тях за сключване на споразумение известно като TTIP текат вече повече от три години.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Вашингтон е оказвал натиск върху ЕС за по-активен внос на американска аграрна  продукция, включително ГМ храни, информира порталътagrarheute.com позовавайки се на разсекретени от „Грийнпийс” документи от преговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и САЩ.

Преговорите между тях за сключване на споразумение известно като TTIP текат вече повече от три години. От документите става ясно, че Вашингтон е заплашил да отмени облекченията за внос на европейски автомобили, ако Брюксел не се съгласи да увеличи вноса на американска аграрна продукция. „Много е интересно да се види какво иска Вашингтон”, коментира Клаус Мюлер, председател на Германския съюз за защита на потребителите, цитиран от „Зюддойче Цайтунг”.  

„Документите потвърждават нашите опасения за това, което американците искат да постигнат със споразумението в хранителната индустрия”, заяви още той. От „Грийнпийс” са предоставили на няколко медии сред които германските NDR,WDR и „Зюддойче Цайтунг’ 240 страници с документи от преговорите. Очаква се днес холандското подразделение на „Грийнпийс” да публикува част от документите.

Вашият коментар